Vistabella del Maestrat es prepara per dir adéu als contenidors de residus urbans

1224
2019-09-03 Foto Ignasi Garcia amb alcaldes de la Mancomunitat al punt verd de Vistabella
Punt verd de Vistabella

L’Ajuntament de Vistabella del Maestrat implantarà el sistema de replegada porta a porta per complir amb les noves directives europees i crear nous llocs de treball al municipi. Per al 2020, la Unió Europea obliga a la preparació per al reciclatge i la recuperació d’almenys el 50% dels residus domèstics i comercials, per a les fraccions de paper, metall, vidre, plàstic, biorresidus o altres fraccions reciclables. És per això, sumat a l’increment constant del preu del servei de replegada i tractament a l’Ajuntament de Vistabella, que es va decidir que calia dissenyar un nou sistema més eficient i acorde a la realitat del municipi.

Després de huit mesos, el municipi ha finalitzat exitosament la fase pilot del nou sistema de recollida de residus porta a porta, pioner a la província de Castelló. Des de l’Ajuntament es mostren molt satisfets amb la bona acollida del projecte per part del veïnat i es prepara per a implantar-lo en la totalitat del municipi, retirant de manera permanent els contenidors de la via pública.

Els contenidors son focus de males olors, insalubritat i animals salvatges, ningú vol tindre’ls a la porta de casa, però tampoc massa lluny per a poder gastar-los. Amb el nou sistema de recollida porta a porta s’eviten totes aquestes problemàtiques. A més, les veïnes i veïns ja no hauran de desplaçar-se fins als contenidors més propers, cosa que a l’hivern amb els carrers plens de neu es converteix en un vertader problema.

Pel que fa a la replegada, l’Ajuntament ha contractat a través de programes d’ocupació local, dues persones per a encarregar-se del servei de replegada, però confirma, que en acabar el període del programa, es crearan dos llocs fixes de treball. En paraules de l’alcalde Jordi Alcon, “en estos temps, on la despoblació és un problema molt greu que lastra l’economia local i condemna al poble a desaparèixer, aconseguir crear dos llocs de treball estables i arribar a assentar dues famílies al poble és un gran èxit, i dóna esperances a revertir el problema de la despoblació. Els ajuntaments hem d’aplicar polítiques valentes i innovadores, que convertisquen problemes del dia a dia en oportunitats per al futur”.

El consistori, en col·laboració amb la Direcció General d’Educació i Qualitat Ambiental de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, ha facilitat als participants de la fase pilot tot el material necessari per al porta a porta, i facilitarà el material a la resta del veïnat i comerços locals en les pròximes setmanes, a més d’una guia per a facilitar la implantació i garantir l’èxit del projecte. A més, la Direcció General ha facilitat l’assessorament del projecte i acompanyarà durant tota la implantació a l’Ajuntament i la població.