Vistabella del Maestrat celebrarà les XIV Jornades de Memòria Històrica del 29 de juliol a l’1 d’agost

262
PUBLICITAT

El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló (GRMHC), el Centre d’Estudis de Penyagolosa i l’Ajuntament de Vistabella del Maestrat han organitzat una nova edició, i ja van catorze, de les Jornades de Memòria Històrica de Vistabella del Maestrat. Aquest 2023 se celebraran del 29 de juliol a l’1 d’agost.

Així les coses, el dia 29 a les 11h es presentaran les jornades. Seguidament es presentaran els llibres ‘Guerrillers i comunistes. L’aposta armada del PCE’ a càrrec del seu autor, Raúl González Devis, i ‘Resistir és vèncer: El front de Viver en la Guerra Civil espanyola’ per el seu autor, Ramón Juan Navarro. A la vesprada, a les 16.30h s’inaugurarà l’exposició ‘Vistabella 1938’ de Eloy Ariza i Gema López; Montse Ferrer i Juan Luis Porcar del GRMHC oferiran a les 17.30h la xerrada ‘Exhumacions de víctimes de la repressió franquista al cementeri de Castelló: una experiència pedagògica’ i a les 19h Carles Manllech parlarà sobre ‘La defensa de Vistabella durant la batalla de Llevant’.

El diumenge 30 girarà entorn de l’enterrament i homenatge als nou soldats republicans exhumats de les fosses de Vistabella. A les 12h hi haurà un seguici fúnebre des del Dau fins al cementeri municipal. Actuarà la Societat Musical Banda Santa Cecília d’Atzeneta del Maestrat i la Colla Gatzara de Paterna amb Processó a la Memòria i Cant d’Albaes. Intervindran durant el recorregut entitats memorialistes com: GRMHC (Dau), Muntanyes de Llibertat (Porta de l’Ajuntament), Associació de Familiars de Víctimes del Front de Llevant (Placeta de l’Hostal), Plataforma Ciutadana contra la impunitat del franquisme (Eres de Polo).

A les 13h hi haurà un homenatge i inhumació en el cementeri en el qual es col·locarà una placa commemorativa, hi haurà una ofrena floral i es llegiran poemes entre altres. El dinar serà a les 14.30h en el Casal Jove i cal apuntar-se abans del 15 de juliol en arxiuvistabella@gmail.com o en el 695 64 02 68. La jornada finalitzarà des de les 17h amb la xerrada ‘Tres anys de prospeccions en Vistabella: Fosses i catàleg de vestigis de la Guerra Civil’ a càrrec de l’equip tècnic de ArqueoAntro i la presentació del llibre ‘Els oblidats dels oblidats. Exhumacions de combatents en el Front de Llevant’ per la seua autora, Azahara Martínez Vallejo, presidenta d’ArqueoAntro.

El dilluns 31 es començarà l’exhumació de la fossa comuna del Tossa de l’Albagés per l’equip de ArqueoAntro i hi haurà una visita guiada a les trinxeres de la Serra de la Batalla i Mas del Boiro a càrrec del CEP. Inscripcions en arxiuvistabella@gmail.com o en el 695 64 02 68.

Les jornades finalitzaran l’1 d’agost amb una visita guiada a la fossa del Tossal de l’Albagés a càrrec del CEP. És necessari la inscripció prèvia: arxiuvistabella@gmail.com o en el 695 64 02 68.