Vilafranca viu Sant Blai amb el protagonisme de la Rondalla i el Grup de Ball

458
PUBLICITAT
Rondalla de Vilafranca
Rondalla de Vilafranca

-Diadia-

La Rondalla i grup de ball de Vilafranca està en ple vigor. Enguany ells han protagonitzat la festa de Sant Blai. Una tradició recuperada als noranta que es manté a Vilafranca. Uns anys amb majorals, altres anys sense, i aquest any amb el suport de la Rondalla de Vilafranca. Cada divendres es reuneixen per assajar; cantant i ballant mantenen i recuperen aquesta arrelada tradició musical . La jota de Vilafranca , a cavall entre Castelló i Terol , a cavall entre el castellà i el valencià va sonar ahir i es va dansar . Abans de la Ronda missa cantada amb jotes a ple pulmó i benedicció dels caramels perquè Sant Blai cuide les goles .

Sant Blai
Sant Blai

Sant Blai és el patró de la veu , i amb bona veu sonar les jotes i fandangos pels carrers del nucli antic de Vilafranca . El dia , encara assolellat , no era especialment agradable. La màxima de la jornada prou feines va arribar als cinc graus i , a l’ombra , alguns menys .

Entre els balladors els nous , els més curtits i els que han tornat després d’anys d’haver deixat les enagos i les espardenyes a casa. La Ronda de Sant Blai també va comptar amb cavalls i rucs aparellats amb adorns bé colorits . Els nens van desfilar a lloms dels jumentos recordant escenes que , preses en color sèpia , bé podrien representar una imatge de mitjans del segle XX : Va ser l’alegria per a un diumenge de febrer. Sant Blai sempre s’ha considerat a Vilafranca com el Sant Antoni pobre , per allò que aquesta festa , en el passat , tenia menys lluïment . Avui totes dues es mantenen com a reminiscència d’altres temps .