Vilafranca ret homenatge als represaliats pel franquisme

654
PUBLICITAT

El cementiri municipal de Vilafranca va acollir en la vesprada de dissabte un acte en el qual es va retre homenatge als represaliats pel règim franquista. L’Ajuntament de Vilafranca va descobrir un monòlit, creat per l’artesà Gregorio Gil. En els seus peus es va dipositar un ram amb 13 roses, en record dels 13 veïns del municipi morts com a conseqüència de la repressió franquista.

Acte contra la repressió franquista1 Acte contra la repressió franquista2 Acte contra la repressió franquista3 Acte contra la repressió franquista4

A l’acte van assistir, a més dels edils del PSPV i Compromís de Vilafranca, representants del PSPV de Borriol, Forcall o Benassal, entre altres localitats, així com una delegació d’UGT i del Grup per a la recuperació de la memòria històrica. També van estar presents el senador Enrique Navarro i la diputada Susana Marqués.

L’alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, ha recordat com el 2007 el Govern va aprovar la llei de la Memòria Històrica. En virtut de la mateixa s’ha eliminat un símbol falangista que es conservava en el cementiri municipal, conservant els noms dels morts que figuraven a la làpida.

L’alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, ha assenyalat que “lamentablement encara avui, després de gairebé quaranta anys de democràcia, en moltes poblacions es prohibeix la col·locació de monuments o la celebració d’actes en homenatge als represaliats pel franquisme. Incomprensible i terrible però cert “.

En termes semblants va parlar el responsable del Grup de la Memòria Històrica, Matías Alonso, qui ha apuntat que Vilafranca és el segon municipi de la província de Castelló que erigeix un monument de record als morts per la repressió del dictador. Així mateix ha incidit que “en la majoria de municipis on volem recuperar la memòria hem de discutir amb els seus governants.

Després de l’acte al Saló d’Actes de la Casa Social es van celebrar dues conferències a càrrec de Ricard Camil Torres i Matías Alonso, ambdues sobre la repressió franquista.

L’alcalde de Vilafranca ha apuntat que d’aquesta manera el poble de Vilafranca ha sabut “dignificar i reparar la memòria de molts innocents que van ser assassinats i represaliats durant anys per les seves idees”.