-Els consellers d’Educació d’Aragó i la Comunitat Valenciana anuncien un acord perquè l’IES de la Vila pugue oferir l’ensenyament fins als 18 anys.
-Els Alumnes del Maestrat de Terol i els Ports evitaran desplaçaments de 100 quilòmetres en alguns casos.
El proper curs l’IES de Vilafranca impartirà el batxillerat fins als 18 anys. A les classes assistiran no només alumnes de la Vila, sinó també d’Ares i Castellfort i -aquí rau la novetat- als de 16 localitats del Maestrat de Terol.
Ahir a Vilafranca els consellers d’Educació de la Comunitat Valenciana, Vicent Marzà, i Aragó, Maite Pérez, feien l’anunci. Han estat mesos de negociacions i reivindicació conjunta per part dels municipis de Terol i castellonenques.
Els alcaldes de Anglesola, Cantavella i Vilafranca; Fernando Safont, Ricardo Altabas i Óscar Tena, asseguraven que es tracta d’una notícia “històrica”. I és que com recordava l’alcalde de Vilafranca la localitat va perdre el batxillerat el 1975 i l’ha recuperat en 2016.
El projecte s’ha gestat en uns mesos amb assemblees de pares als dos costats de la “frontera” entre Aragó i la Comunitat Valenciana. Els pares dels pobles de Terol van veure a Vilafranca l’única eixida perquè els seus fills, als 16 anys, no es veiessin obligats a passar la setmana de dilluns a divendres en un internat de Terol. El mateix succeeix a Vilafranca, on els que acaben l’ensenyament obligatori han de prendre el camí de l’internat de Morella, a 40 quilòmetres, o Castelló, a 90.
En el recorregut que tots van realitzar per l’IES director, Alfonso Roig, va explicar a alcaldes i consellers que el centre disposa de les aules i les instal·lacions per albergar dos cursos més. Des de l’IES de Vilafranca s’han emès informes per explicar a les respectives conselleries la viabilitat del projecte.
Ahir a la reunió de treball que van mantenir els equips directius de les respectives conselleries es van tancar els acords de professorat, menjador, línies d’autobús i també llengua. L’acord és total per incrementar el nombre de docents i integrar els alumnes Terol a l’IES de Vilafranca.
Tant Vicent Marzà com Maite Pérez van incidir que “els alumnes i les seves famílies no entenen de fronteres”. Tots dos van apuntar que la implantació del batxillerat suposa, a més de la millora de la qualitat educativa, una aposta per assentar la població en el món rural. I és que la comarca del Maestrat, amb poc més de 3.000 habitants repartits en 16 pobles i la dels Ports, amb 7.500 en 17, formen part de les zones més despoblades d’Europa.
Evitar el desplaçament dels alumnes fora de les seves cases, reduir la despesa per a les famílies, incrementar la dotació de professors, garantir la viabilitat del menjador escolar, possibilitar que els alumnes estudiïn fins a l’accés a la universitat prop de casa seva, habilitar línies de trasnsporte escolar, integració de pobles … Són només alguns dels factors positius que porta associat l’anunci de la implantació del batxillerat a Vilafranca.
Ahir les cares de satisfacció i alegria eren més que evidents entre tots els alcaldes i regidors, entre els pares i també entre els docents.
La inversió serà relativament petita ja que amb tres docents més es posarà en marxa el batxillerat.
Segons l’opinió de Vicent Marzà “cal que el servei educatiu no estigue marcat per les fronteres, volem desenvolupar territorialment aquestes zones i la millor manera és que l’oferta educativa arribe a l’alumnat més enllà del territori on visquin”. La consellera aragonesa, Maite Pérez compartia aquests arguments “els governs tenim l’objectiu de facilitar els serveis, consolidar-los i garantir la igualtat d’oportunitats. Avui hem posat en valor el que gestionem les comunitats autònomes, que és l’Estat del Benestar. D’una banda estem ampliant l’oferta formativa de la comarca del Maestrat i estem acostant els serveis per no tinguin q desplaçar dels seus llocs i arrelant la població “.
-Treball silenciós i efectiu.
Els alcaldes de Iglesuela, Fernando Safont, Vilafranca, Óscar Tena i Cantavella, Ricardo Altabas amb els regidors de les respectives corporacions han treballat de manera silenciosa i efectiva. Ha estat vital el suport tècnic de l’IES de Vilafranca argumentant com es podria posar en marxa el batxillerat. Al novembre els pares del Maestrat de Terol eren convocats per sondejar la seva opinió sobre el batxillerat a Vilafranca. De manera unànime van donar el seu si. Després va arribar l’assemblea de Vilafranca. Els pares van veure amb il·lusió que, amb l’aportació d’alumnes de Terol fos viable l’IES a Vilafranca. Enrere quedaran diverses generacions que als 14 anys o als 16 van haver de sortir de casa seva per seguir estudiant.