Vilafranca presenta l’agenda de primavera

201
AGENDA_ACTIVA_2019_Página_01
  • Activitats culturals, religioses, musicals i esportives són algunes de les propostes

D’abril a juny, el ventall d’opcions que ofereix l’agenda de Vilafranca és ampli. Xarrades, presentacions, competicions esportives, activitats juvenils, projeccions cinematogràfiques, congressos, visites guiades… les propostes són diverses i atractives. Destaquen les activitats al voltant del mes del llibre, abril, la programació de Pasqua i els festivals Xilòfag i Capsigrany.

Així, les xarrades i presentacions tindran el seu espai. Aquest divendres s’ha programat la xarrada “Mitjans de comunicació al segle XXI” a càrrec del catedràtic Andreu Casero. I el dissabte es presentarà el llibre de l’historiador Raül González Devís “Maquis i masovers: entre la resistència, la supervivència i el terror”. A més, el 21 d’abril s’oferirà una xarrada sobre la divulgació de la ciència. Es presentarà l’estudi “Anàlisi climàtica de Vilafranca” i el llibre “Històries naturals” de Martí Domínguez. L’acte comptarà amb participació d’alumnat de l’IES Vilafranca. En aquest sentit, Ignasi Llopis organitza una visita a l’estació metereológica el 13 d’abril.

D’altra banda, Villafranca de l’Art – Alternative Art Venue del 18 al 24 d’abril posarà la seua atenció sobre les arts. I el Xilòfag Festival, els dies 10, 11 i 12 de març unirà a la Casa de la Cultura diferents arts al voltant de la novel·la El Petit Princep. És de destacar qeu el 4 de maig es presentarà a Vilafranca com a Capital Cultural Valenciana 2019-2020.

També els actes religiosos cobraran protagonisme durant la Setmana Santa. La benedicció del Diumenge de Rams, la Processó del Dimecres Sant al Calvari, la Missa del Sopar del Senyor del Dijous Sant, el Viacrucis i la Processó del Sant Soterrament del Divendres Sant, la Vigília Pasqual del Dissabte Sant i la Missa i Processó de l’Encontre el Diumenge de Pasqua seran les cites més rellevants. A més no es poden oblidar la Rogativa a Sant Isidre, la de Sant Miquel (amb un debat sobre la festa la vespra), les Primeres Comunions – Pentecosta, la Pasqua del Llosar, el Corpus Christi, i la festa en honor a Sant Cristòfol, patró dels conductors, en la qual no faltaran les vaques ni el ball.

D’igual manera el teatre tindrà el seu espai durant aquests mesos. Així, PortsXinel·la, festival de teatre de titelles dels Ports arriba a Vilafranca el 19 d’abril amb l’espectacle “Xocolat” de Teatro Paraiso i el 22 del mateix mes amb “Los Músicos de Bremen” de la companyia Retablo de la Ventana. A més s’han organitzat visites teatralizades de la pedra en sec a l’Alberg La Parreta el dia 21 d’abril i el 2 de juny. Al maig, el dia 25, el Grup de Teatre de la Universitat per a Majors, dirigits per Albert Bellés, interpretaran “La Lola de La Plana”. A més, el 7, 8 i 9 de juny la Mostra de Teatre Capsigrany impregnarà d’aquest art diferents espais de la població. A mig camí entre el teatre i la música, Contrapuntum amb Armando Bonet i Josep Sancho, oferirà el 20 d’abril un espectacle d’humor per a totes les edats.

La música, no en va, tindrà un lloc preferent durant aquests mesos. No pot faltar el tradicional concert de pasdobles del dia de Pasqua a càrrec de la Unió Musical de Vilafranca. El 10 de maig es viurà el concert del grup de folk Els Jovens i la presentació del Festival SONORA, Circuit de la Música Valenciana. També actuaran a Vilafranca les Veus Femenines del Cor de la Generalitat Valenciana. Serà el 17 de maig. La música tradicional es deixarà escoltar el 15 de juny. L’Associació Cultural Bureo La Iglesuela- Vilafranca celebrarà el seu bureo amb música, ball i ganes de passar-ho bé. En la Cantata Comarca, l’Escola Canta, el dia 21, la veu cantant serà per als més xicotets. A més, les cançons i els contes es donaran la mà a l’abril amb la guitarra de Joan Herrero i la veu de Susanna Marín.

Precisament els més xicotets, i també els joves, seran el focus d’atenció del IV EducAcció de Vilafranca. El 13 d’abril la innovació pedagògica tindrà a la localitat com a referent. Alguns dels més prestigiosos experts en la matèria passaran per la Casa de Cultura. Cal recordar que el 24 de maig tindrà lloc la Trobada escolar comarcal a Morella amb robòtica, jocs, tallers… D’altra banda, les activitats en el Espai Jove amb Cluedo en viu, paella i jocs infantils, tindrà als joves com a destinataris.

L’esport també destacarà els pròxims mesos. A més de les competicions regulars del Club Frontenis Villafranca i el Club de Futbol Vilafranca, les competicions esportives seran el centre d’atenció el 20 d’abril amb el 5é Torneig 12h de Futbol-Sala i l’11 de maig amb la 1a Cursa d’Escoles de Ciclisme de Vilafranca del Club Ciclista Picaio. La marxa senderista per a conéixer els peirons i ermites dels voltants que prepara el Centre Excursionista de Vilafranca, l’Escalada solidària i quedada d’escaladors a benefici de l’associació MEF2C i la marxa senderista per la zona d’escalada de la Gotera del dia 15 de juny, o la V Volta ciclista a Vilafranca 7 Memorial Jofre Grau Biosca els dies 22 i 23 de Juny, seran altres opcions de relleu.

Cal parlar també del viatge del Grup de Dones a Catalunya, la presentació del Grup de Consum de Vilafranca o la programació de la Penya Taurina, que es tornarà a bolcar en l’organització de l’esdeveniment.

A més, no faltarà el cinema al Videoclub, amb sessions per a xiquets i per a adults. Es podran veure les pel·lícules Hook, Bohemian Rhapsody, Los descendientes 2, Carmen y Lola, El Grinch, Cold War, Hotel Transilvania 3, El Reino, Los fantasmas atacan al jefe, El repostero de Berlín, Peter Rabbit, Viaje al cuarto de una madre, Leo da Vinci: misión Mona Lisa, Lazzaro feliz, Los Goonies i Tu hijo.

VA SER NOTÍCIA A DIADIA