Vilafranca lluita pels drets de les dones

474
Vilafranca reivindica els drets de les dones
Vilafranca reivindica els drets de les dones
PUBLICITAT

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona que es commemora el diumenge 8 de març, l’Ajuntament de Vilafranca, l’Agència d’Igualtat del Municipis i diferents entitats locals estan duent a terme una sèrie d’activitats que es prolongaran fins al mes d’abril.

D’aquesta forma, dissabte passat va tindre lloc un taller d’autodefensa feminista dirigit per Marga Montes en el qual van participar una vintena de persones entre dones i homes de diferents edats. L’edat de participació era a partir de 12 anys. En el curs es va aprendre no sols a defensar-se en diferent situacions d’assalt o perilloses, sinó també a caure i a reaccionar.

Així mateix, dins de la campanya “No a la violència masclista” s’han instal·lat dos senyals de “prohibit” en forma de cor partit amb l’eslògan “No violència masclista”. A més, es pot visitar a la Casa de la Cultura l’exposició “Art visual amb perspectiva de gènere” d’Anne Barton de Mayor basada en dos murals originals. Amb aquestes activitats es busca trencar amb els estereotips de gènere i acabar amb la violència masclista.

D’igual manera, l’alumnat de quart a sisé de primària del Col·legi del municipi ha participat en el taller “Totes les professions són per a tots i totes”, una activitat per a visibilitzar algunes de les professions més masculinitzades i trencar amb la barrera i l’estereotip que són “per a homes”. Així, els alumnes i alumnes van escoltar els ensenyaments i consells de les bomberes forestals de Morella Elena Martí, Raquel Barreda i Marta Julián; de l’alcaldessa de Vilafranca, Silvia Colom i de l’Agent Local, Silvia Badal. Amb l’activitat s’ha buscat mostrar a l’alumnat que el gènere no marca diferències i que totes i tots tenen les mateixes oportunitats de complir els seus somnis i ser qui vulguen ser.

De la mateixa manera, les alumnes i alumnes del CEIP En Blasc d’Alagó estan elaborant un calendari feminista amb algunes dones que siguen importants per a ells i elles i per a la història de la humanitat. L’activitat compta amb la col·laboració de la Assemblea de Cooperació per la Pau, el professorat i l’Agència d’Igualtat.

Aquesta mateixa vesprada a les 19h es durà a terme una concentració i lectura de manifestos en defensa dels drets de les dones i en rebuig a les violències masclistes. L’activitat, organitzada pel Grup de Dones, l’Ajuntament i l’Agència d’Igualtat, tindrà lloc davant de l’estàtua de la dona treballadora. En acabar, se celebrarà un cinema fòrum organitzat pel Grup de Dones i UGT Comarques Nord en el qual es visualitzarà la pel·lícula “Una qüestió de gènere”.

Les activitats continuaran demà amb la representació de l’obra “Me quiere no me hiere” per Arantxa Català i Antonio Guerrero. L’obra, que busca visibilitzar la violència i la desigualtat de gènere, serà a les 19h a la Sala de Teatre Carles Pons de la Casa de Cultura i l’activitat l’ha organitzada el Grup de Dones i l’Agència d’Igualtat de l’Ajuntament. La jornada acabarà amb el sopar de sòcies de l’associació de dones en l’edifici polivalent.

El diumenge 8, Dia Internacional de la Dona, es presentarà a les Sales Gòtiques de l’Ajuntament l’exposició “Les nostres dones, la seua saviesa” creada per l’alumnat de l’IES Vilafranca. Mares i àvies, totes elles veïnes vilafranquines, s’uniran a grans figures de la història en una exposició única, singular i en pro de la igualtat.

Assenyalar que els centres educatius del municipi i l’Agència d’Igualtat realitzen activitats en pro de la igualtat i la lluita contra la violència de gènere durant tot l’any.