Vilafranca internacionalitza la situació present i futura de la comarca dels Ports amb un fòrum d’experts europeus

673
PUBLICITAT
  • Més d’un centenar de representants públics, empresaris veïns de Vilafranca i la comarca dels Ports van conversar amb l’eurodiputada Immaculada Rodríguez-Piñero, el catedràtic en Sociologia Javier Esparcia i l’expert en projectes europeus Juan Viesca sobre els reptes a què s’enfronta municipi

Vilafranca ha acollit “La ruralitat a la Unió Europea”, un fòrum internacional únic a la comarca dels Ports en què va participar Inmaculada Rodríguez-Piñero, eurodiputada del Grup Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu, Javier Esparcia, Dr. en Geografia i en Sociologia Catedràtic al Dept. de Geografia de la Universitat de València, i Juan Viesca, director de fons europeus a la Fundació Finnova i expert avaluador de projectes a la Comissió Europea. Va moderar la conferència la periodista Violeta Tena.

Durant aquesta sessió, els ponents i els assistents van crear un espai dinàmic, d’intercanvi d’idees, en què, des d’una perspectiva interdisciplinària, es va fomentar la reflexió i el debat acadèmic, tècnic, polític i social de la situació actual del municipi i el seu entorn , visibilitzant i internacionalitzant els reptes presents i futurs a què s’enfronta Vilafranca i els municipis veïns.

L’alcaldessa de Vilafranca, Silvia Colom, i el president de la Mancomunitat dels Ports, Ivan Guimerà, van donar la benvinguda a la sessió, agraint la presència dels ponents i participants, i insistint en la necessitat de sumar-hi esforços i crear espais de reflexió amb veus d’àmbits diferents i amb perspectives variades que permetin crear oportunitats al territori.

Javier Esparcia, catedràtic en Geografia a la Universitat de València, va insistir durant la seva intervenció en la necessitat de fomentar des de les àrees urbanes un canvi de mentalitat, i d’aproximació al món rural, alhora que va insistir en el canvi de la mentalitat fatalista del món rural i afrontar el futur amb estratègies diverses que permetin no només mantenir la població al territori, sinó, sobretot, apostar pel manteniment dels serveis a les zones rurals.

Per la seva banda, Juan Viesca va reflexionar sobre els diferents recursos que hi ha en el marc europeu, fent especial èmfasi en la línia pressupostària dels Next Generation, a més d’altres fons estructurals, d’interès per a petites empreses, pimes i autònoms, i fins i tot associacions de les zones rurals. Viesca va insistir a més a eliminar els temors sobre el món europeu, i tractar de posar solucions globals, a necessitats locals, i aprofitar les diferents línies d’ajudes que hi ha a Brussel·les.

L’eurodiputada Immaculada Rodríguez-Piñero va posar en valor la feina dels agents de desenvolupament local, als quals va qualificar com a veritables promotors de la igualtat i l’accés als fons i generació de prosperitat i futur a les zones rurals. Alhora, va insistir en la necessitat imperant de crear oportunitats en món rural, en què en el marc de la Unió Europea hi viuen 135 milions de persones, cosa que suposa el 80% del territori de la UE.

“Les persones lluiten i treballen per tenir un futur, però també un de present. Des de Brussel·les hi ha diferents línies de treball d‟impuls de les zones rurals. És una necessitat imperant abordar les crisis que hi ha al món rural”, va insistir, alhora que va concloure que “el que no es coneix no es valora, però el que no es valora tampoc es coneix”.

Aquesta conferència va estar subvencionada pel programa per a la realització dactivitats de formació i difusió en matèria de la Unió Europea de la Presidència de la Generalitat Valenciana, i està finançada amb Fons Europeus.

· Cicle de jornades de la UE

Aquesta sessió forma part del cicle de conferències Europa, ací i ara, organitzades pels Punts GVA Next de l’Ajuntament de Vilafranca i de la Mancomunitat Comarcal dels Ports.

El cicle va començar dijous passat a l’IES Vilafranca amb Euroescola, una xerrada teoricopràctica adreçada als estudiants sobre la Unió Europea, la seva història, els seus valors, institucions, programes i llengües.

Les jornades conclouran el proper dissabte 28 amb la sessió “La UE des dels pobles”, en què veïns i veïnes de Vilafranca compartiran la seva experiència professional i acadèmica a les institucions, programes i polítiques europees. Aquesta sessió se celebrarà a partir de les 17.30 hores a la Casa Social de Vilafranca.