Vilafranca i Iglesuela celebren la festa de Sant Miquel a La Pobla de Bellestar

716
PUBLICITAT

02-DSC02404

03-DSC02405

04-DSC02406

05-DSC02407

06-DSC02408

07-DSC02409

08-DSC02410

09-DSC02411

10-DSC02412Vilafranca va tornar als seus orígens el passat diumenge 4 de maig amb la Rogativa de Sant Miquel de la Pobla de Bellestar. Les cròniques del rei Jaume I ja reflecteixen l’existència de la Pobla del Bellestar. De fet, relaten com el Rei va travessar la Rambla de les Truites. En 1239 el noble Blasco d’Alagó va atorgar Carta de Població a Riu dels Truites. Així ho relatava el noble aragonès al febrer de fa 775 anys:

“Manifiesto sea a todos. Que nos, Blasco de Alagón, por nos y por todos nuestros sucesores, por la presente escritura, valedera en perpetuidad, os damos a vosotros Marcos de Villarlongo y García Navarro para que la pobléis, cierta heredad nuestra que está en el término de Culla, la cual heredad se llama Riu de les Truites (..). Asi os lo damos a vosotros, todo e íntegro, desde el cielo hasta la tierra (..). con aguas y ríos, con hierbas y pastos, con caza, con pesca, con leñas y árboles, con selvas, con montes, con montañas y llanos, con regadíos y secanos (…) a todos los habitantes pobladores y vuestros sucesores, la habitéis, la tengáis, la poseáis por todo el tiempo, franca, libre y pacíficamente”.

Més de dos-cents veïns de Vilafranca i La Iglesuela del Cid van tornar al Riu dels Truites. Molts, aprofitant una jornada assolellada, ho van fer caminant. Van fer una parada al santuari de la Mare de Déu del Llosar per seguir, per antics camins transhumants, fins la Pobla. A l’ermita de Sant Miquel es va celebrar la missa, a la plaça sonar la campana en el petit campanar i els majorals van repartir el panet beneït.

La trobada va reunir veïns de Vilafranca i de la Iglesuela del Cid. I és que el pont de la Pobla serveix de nexe d’unió entre Terol i Castelló. La frontera, teòrica, es va establir després de la divisió provincial del segle XIX. De fet els majorals eren de tots dos pobles.