Vilafranca enceta avui els actes dedicats a Sant Antoni amb el muntatge de la ‘Barraca’

302
Barraca
Barraca

-Nota de premsa-

Vilafranca inicia avui la celebració d’una de les festes més importants de la localitat: la Publicata o la festa en honor a Sant Antoni. Els veïns s’han encarregat d’anar preparant els elements més representatius d’esta tradició durant les setmanes anteriors. Així, s’han reunit per anar a la muntanya a tallar les barres  amb que avui van a confeccionar la barraca que s’ubica a la plaça Blasco de Alagón. Esta vesprada , en caure el sol, comença el seu muntatge. Els actes més assenyalats d’aquests dies festius són la recollida de la Malea, la crema de la foguera i la representació de la vida del sant. En esta ocasió l’Ajuntament de Vilafranca ha assumit els preparatius i l’organització de la programació a causa de la falta de majorals, però, la próxima festa  de Sant Antoni sí que comptarà amb majorals de 2015.

– El dissabte és el Dia de la Malea

Demà dissabte al matí, un grup de voluntaris i els veïns que ho desitgen, aniran amb els seus cavalls a la muntanya a recollir les branques amb les que vestiran la barraca. Allà passaran el matí i, després del treball, tornaran a la localitat on sota el rellotge de l’Avinguda del Llosar es representarà el tradicional ” Alto a la Malea”. Es tracta d’un diàleg en forma de vers que reciten el personatge del guarda forestal i el cap dels traginers , els dos muntats a cavall. Finalment, com és tradició, la Malea es descarregarà a la plaça. Seguidament començarà la ronda amb el grup de Rondalla de Vilafranca i el grup de ball que recorreran els carrers de costum.  A les 18 hores la Casa de la Cultura acollirà la representació de la Vida del Sant, a càrrec del grup de Teatre de Sant Antoni que, tot seguit, oferirà al públic el sainet “El drama de la Bosseria”. A les 20 hores s’encendrà la barraca.

– Diumenge se celebra el dia de Sant Antoni Abat

Diumenge, la programació festiva s’inicia al matí amb una solemne missa en honor de Sant Antoni Abat, que comptarà amb l’acompanyament musical de la Rondalla de Vilafranca. En acabar, es desfilarà en processó i es realitzarà la benedicció dels animals davant de la imatge del sant al carrer Major. Seguidament, és el torn de la tradicional ronda de Sant Antoni amb els personatges com el sant , Luzbel, l’àngel, Morondo i la Diablera que estaran acompanyats també per la Rondalla de Vilafranca i pels cantadors José Manuel Ibáñez i Soraya Santalucía.