Vilafranca confia en les ajudes del Ministeri de Cultura per promocionar el seu patrimoni rupestre. A la nit de l’Art hi haurà un taller per aprendre este tipus de pintura

601
Pintures localitzades a Vilafranca
PUBLICITAT
Pintures localitzades a Vilafranca
Pintures localitzades a Vilafranca

La troballa de 12 noves figures rupestres en el terme de Vilafranca ha estat possible gràcies a una ajuda del Ministeri de Cultura. Les de la Generalitat Valenciana van passar a la prehistòria. Ara els arqueòlegs Dídac Román i Inés Domingo, i el mateix consistori, s’encomanen al Ministeri per continuar amb la protecció i difusió del patrimoni rupestre trobat.

L’alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, ha assenyalat que s’ha presentat un projecte per protegir el jaciment on s’han trobat les restes rupestres, tancant per així evitar actes vandàlics. Abans de comunicar la seva ubicació es protegirà adequadament perquè no puga patir espolis, com ha succeït en desenes de coves i cavitats de tot l’interior castellonenc. El projecte també contempla la recuperació de les pintures i la difusió de les mateixes. El consistori i els arqueòlegs no només treballen amb la nova troballa. Cal recordar que el 2013 es van trobar noves figures en la Covatina del Mas de la Rambla, també coneguda com a Barranc de Les Carabasses. Aquest jaciment ja està protegit des de fa més de 20 anys.

L’objectiu del municipi és crear rutes i visites guiades a les pintures rupestres; primer a les de les Carabasses i un cop protegit el nou jaciment estudiar quina serà la seva difusió. Així mateix es preveu l’edició de material didàctic. Vilafranca pretén unir la pedra en sec, que ja compta amb un museu, la promoció del seu patrimoni rupestre. No es descarta dedicar un nou espai museogràfic a les pintures trobades en el terme municipal.

Per fomentar el coneixement de les pintures rupestres del municipi entre veïns i, sobretot, xiquets, s’organitzarà un taller de pintures rupestres. Serà a la Nit de l’Art, un esdeveniment que es preveu per al 5 de juliol, dins dels actes commemoratius del 775 Aniversari de la Carta Pobla atorgada a Vilafranca.

– Difusió científica.

Els arqueòlegs Dídac Román i Inés Domingo també estan treballant en la difusió de la troballa de Vilafranca entre la comunitat científica. En la presentació de les noves pintures trobades van incidir que es tracta d’ una de les troballes més rellevants realitzats en els últims anys, per les formes de les figures, pel conjunt, el nombre i també per les seves dimensions.

– Noves vies d’investigació.

En la prospecció realitzada a Vilafranca un dels objectius era trobar nexes d’unió entre les pintures rupestres del Baix Aragó i les de La Valltorta-Gasulla. De fet apunten els arqueòlegs que poden quedar nombrosos jaciments per localitzar.