Vilafranca concedeix la Medalla de la Vila a Rafael Monferrer Guardiola

607

Nota de l’Ajuntament de Vilafranca

-El premi d’investigació Explorador Andrés ha recaigut en Vicent Royo Pérez

Diumenge que ve dia 7 de febrer Vilafranca celebrarà el 777 aniversari de la seva Carta de Població, atorgada pel noble aragonès Blasc d’Alagó al Riu de les Truites, on s’assenten els orígens de la Vila.

Des del 775 aniversari Vilafranca commemora aquesta efemèride amb un acte institucional i activitats culturals.

El 2014 es va instituir la Medalla de la Vila, per reconèixer a les persones o entitats que hagen destacat per la seva vinculació al municipi i compromís amb la localitat. El 2014 el guardó va recaure en la Unió Musical de Vilafranca. El 2015 l’assemblea local de Creu Roja va ser l’entitat premiada. En 2016 el ple de l’Ajuntament de Vilafranca ha aprovat que el reconeixement siga per al senyor.Rafael Monferrer Guardiola, tant per la seva destacada trajectòria professional com per ser autor de nombrosos llibres i estudis molt valuosos sobre la localitat entre els quals figuren El Temple Parroquial de Vilafranca o les biografies de l’Explorador Andrés o Silvino Zafón ‘El Niño de l’Estrella’. El lliurament de la Medalla tindrà lloc el diumenge a les 12h a les Sales Gòtiques de l’Ajuntament de Vilafranca.

En el mateix acte també es farà entrega del premi d’investigació Explorador Andrés, destinat a aquelles tesis o treballs de recerca que versin sobre Vilafranca. Aquest any el premi serà per Vicent Royo Pérez, doctor en història per un part de la seva tesi “La construcció i la Definició de la societat rural al regne de València. Confictes, mediacions de pau i arbitratges en els comarques dels Ports i el Maestrat (1232-1412) “, en la qual realitza un estudi exclusiu de la comunitat rural de Vilafranca, gràcies a la qualitat i quantitat existent d’arxius notarials de la localitat.

-Conferència de Pablo Altaba

El premi Explorador Andrés de 2015, Pablo Altaba, oferirà el dissabte dia 6 una conferència explicativa sobre l’estudi que va rebre el premi l’any passat. La xerrada es centrarà en l’estudi comparatiu, gràfic i constructiu del centre històric de Vilafranca al segle XVIII. Tot això a través d’una casa senyorial.La conferència se celebrarà a la Casa Social a les 19h.