Vilafranca celebra el cap de setmana dels troncs sota molt de fred i vent

662
Troncs trets del pinar a força de matxos
PUBLICITAT

Vilafranca donava el tret de sortida a la festa de Sant Antoni aquest passat cap de setmana. Dos dies d’activitat intensa al monte, amb l’objectiu de talar els troncs que se subhastaran el proper 29 de gener. A banda de la majoralia i les cavalleries, els grans protagonistes d’aquests dos dies són els masovers i masoveres que donen la llenya per a la festa.

El fred i la pandèmia no van retrocedir els més aficionats a la festa, que van treure les cavalleries per arrastrar els troncs. I és que després d’un any en blanc, hi havia molta gola de troncs, d’anar al monte i d’arrastrar llenya. El primer dia es van comptar més de 25 animals i 100 persones a peu, mentre que el segon en van ser 80.

Com sempre, el rumb de la primera jornada dia és la partida de dalt. Els animals i els tractors es divideixen per masos. Així, es va anar al Mas la Marina, Mas de Colau, Mas de Patiràs, Mas de Catalina, La Torre Leandra, Mas de Faio i El Cantal Foradat. El segon dia, es fa un gir de 180º per anar a la partida de baix, en aquest cas als Mas del Curro, Mas de Pau, La Canyada, Mas del Carro, Mas de Colom, Mas de Llobet, Mas de Monserrat, Cabestany, Mas d’Asnar, Mas de Pitarch i Mas de Pelegrí.

La Majoralia ha agraït la participació desinteressada de tota la gent, que, tot i les baixes temperatures i el vent, no van dubtar a col·laborar en la festa. Tot i els 0 graus del dissabte i les fortes ràfegues de vent del diumenge s’ha pogut treballar, tant pel que fa als motosserristes  com als traginers. Però, ¿què seria Sant Antoni sense fred? És per això que, popularment, l’anomenem la festa de l’hivern.

Una de les tasques de l’organització de la festa en les dues jornades dels troncs és amanir el dinar per a tots els col·laboradors. Enguany, Susana i Sergio van preparar menjar de calent per pal·liar el fred. Fesols en morro, el dissabte, i olla, el diumenge. Àpats contundents per recuperar forces després d’un intens matí de faena.

El proper cap de setmana serà el torn dels pastissos, el dissabte, i les barres, el diumenge. De moment, la realització dels pastissos segueix en peu, tot i que els majorals han reduït el nombre de gent per forn per poder garantir la distància de seguretat. També repartiran mascaretes per a tots els assistents. El diumenge serà el torn de pujar a Palomita a recollir les barres que formaran la barraca de Sant Antoni de 2022.

I és que, una de les màximes d’aquests grup de joves és que, si tothom respecta les mesures de seguretat, la festa pot continuar i es pot gaudir, d’alguna manera, d’una certa normalitat.