VIlafranca, Ares, Morella i Forcall demanaran a la CHE solucions definitives per a l’abastiment d’aigua

540
Abastiment d'aigua a Ares
PUBLICITAT
Abastiment d'aigua a Ares
Abastiment d’aigua a Ares

-Diadia-

16 ajuntaments de la comarca dels Ports acudiran dilluns a Morella per demanar a la Confederació de l’Ebre inversions que ajuden a pal · liar els problemes de proveïment. El Pla de la Conca de l’Ebre reservat al riu Bergantes estableix que a aquests municipis els corresponen 22,5 milions d’inversió i 10 hectòmetres cúbics anuals.

Vilafranca és el municipi que en aquests moments té més problemes. Des de fa una setmana arriben les cisternes per garantir el subministrament. L’Ajuntament, sense ajuda d’altres administracions està perforant un nou pou per via d’urgència. L’alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, plantejarà la necessitat d’abordar inversions que siguin una solució definitiva per a la localitat i també per la seva indústria. En aquests moments Vilafranca s’abasteix dels pous de la Parreta, de la deu de la Tosquilla i del pou de Llargueres. Aquest últim hauria d’haver estat la solució definitiva per a la localitat, però la seva execució va fallar i també pateix descensos de cabal quan arriben èpoques de carestia. A més de per al consum humà Vilafranca necessita l’aigua per la seva indústria tèxtil, motor econòmic de la zona, en emprar amés de 600 persones.

-Ares

Ares del Maestrat és un altre dels municipis que ha vist les cisternes d’aigua pels seus carrers. L’Ajuntament reclama des de fa anys la construcció d’un nou dipòsit que permeti emmagatzemar l’aigua que flueix pel barranc dels Molins, font natural que proveeix la localitat. El manantial, quan té cabal, podria omplir diversos dipòsits, però al haver-hi només un no és suficient per a l’estiu, segons apunta l’alcalde d’Ares, Abelardo Tena. Fins ara ni la conslleria d’Infraestructures ni la Diputació de Castelló han atès la petició per construir aquest nou dipòsit. Tenia ho sol · licitarà a la Confederació de l’Ebre

Morella

Morella sol · licitarà que equipen els pous ja perforats, ja que es tracta d’inversions milionàries ja realitzades que no s’estan aprofitant. Per altra banda demandarà la construcció de pantans de laminació al riu Bergantes per controlar el cabal i establir punts de recollida d’aigua per a ramaders. Així mateix el consistori morellà demandarà la construcció de basses de recollida d’aigua. Alguns dels projectes ja es van iniciar amb el Pla Agua el 2006, però es van quedar paralitzats.

Forcall

Forcall i els pobles del Bergantes demandaran que s’optimitzin els pous existents. El bombament d’aigua des del pou existent a Sorita no és suficient per a tots els pobles quan s’incrementa la població. Forcall equipar amb fons municipals el pou perforat en el pont de Villores.

Ramaders

Els ramaders reivindiquen l’existència de més punts d’aigua i també la connexió de les granges amb la xarxa. Fins ara els municipis han anat realitzant aquestes inversions amb fons propis o mitjançant ajudes i fases. En moltes localitats el que preocupa és el cost de l’abastament, ja que el preu de l’electricitat per bombar l’aigua els resulta inassumible.