Vicent Querol: «Necessitem una discriminació positiva capdavantera» per a lluitar contra la bretxa digital en el món rural

730
PUBLICITAT

Nota de premsa de la Universitat Jaume I de Castelló

El director de la Càtedra de Bretxa Digital i Territori de la Universitat Jaume I, Vicent Querol, ha participat en el primer Congrés Smart Villages Sostenibles del Mediterrani, patrocinat per l’UJI i realitzat del dijous 20 al dissabte 22 d’octubre a Alacant, València, la Vall d’Ebo, Aras de los Olmos (València) i Vilafranca (Castelló), en format híbrid.

Querol va moderar una sessió divendres 21 a Alacant, en la qual Carolyn Steel va parlar sobre Crisi alimentària i territoris intel·ligents, i Marcel Iglesias Cuartero va intervenir entorn del tema L’impacte de la revolució digital als pobles de la muntanya. Així mateix, dissabte 22 va participar en la taula redona La investigació sobre la innovació en els territoris rurals valencians, juntament amb J. M. Rodríguez i J. M. García. En aquest debat, el director de la Càtedra va defensar la necessitat de «discriminació positiva capdavantera» de les localitats de l’interior per a avançar en la lluita contra la bretxa digital i va repassar el treball realitzat a localitats del País Valencià, com el desenvolupat durant molts anys a Aras de los Olmos, o l’experiència del laboratori PenyaLab a Vistabella del Maestrat, passant per l’experiència del coworking RuralCo a Culla. En opinió de Vicent Querol, «l’smart village no pot ser una còpia roïna de l’smart city: cal generar projectes des de baix cap amunt i ara vindran diners per a la transformació digital, i cal preguntar-se en quina situació es trobaran els nostres pobles en aqueix context. Cauran aqueixos diners en un territori que no estiga preparat? Cal preguntar-se per què i per a què volem un territori intel·ligent». Així mateix, Querol va destacar que el dret a l’smart village ha d’articular-se entorn de projectes inclusius quant a joventut, majors, immigració, discapacitat i diversitat sexual.

Cal recordar que el concepte d’smart villages, o pobles intel·ligents, busca impulsar el desenvolupament del medi rural mitjançant la innovació o la digitalització, entre altres. L’objectiu és millorar i desenvolupar les condicions socials, econòmiques i ambientals d’aquests territoris.

La Càtedra de Bretxa Digital i Territori de l’UJI té com a objectiu orientar polítiques i accions perquè ningú en el medi rural es quede enrere en la gran transformació tecnològica i actitudinal que vivim. Fruit de la col·laboració entre l’UJI i la Direcció General de la Lluita contra la Bretxa Digital de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, la Càtedra desenvolupa accions d’investigació, formació i difusió per a avançar cap a una inclusió plena, més justa, accessible i democràtica, dels diversos espais del territori valencià.