Viatge en família per l’Alt Maestrat

452
PUBLICITAT

Benassal, Catí, Culla i Ares, municipis de l’Alt Maestrat Human Land, ofereixen al visitant la possibilitat de realitzar diferents activitats per a tots els gustos i edats. D’aquesta forma, l’interior castellonenc ens dóna la possibilitat de gaudir de jornades entretingudes, lúdiques i culturals en companyia de la família i amics.

Si optem per fer una escapada rural amb la família, l’Alt Maestrat Human Land ens ofereix una infinitat d’activitats per a realitzar.

Si preferim són les excursions culturals no podem perdre’ns el Parc Cultural de la Valltorta, un dels enclavaments d’art rupestre llevantí més importants i declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO. En la Cova Remígia, situada a Ares del Maestrat, es troben més de 750 motius en bon estat de conservació que ens transporten a l’època dels primers homes. Si us ha agradat l’experiència de veure pintures rupestres, també podeu anar a Benassal i visitar el Racó de Nando.

Seguim recorrent la història per a aquesta vegada conèixer enclavaments medievals com la Nevera dels Regatxols, a Ares del Maestrat, on es mostra l’antiga tasca de guardar la neu durant l’hivern. Ara és un centre d’interpretació. Podem visitar també el Castell de la Mola a Benassal. Aquesta antiga fortificació conserva en el seu interior vestigis d’art islàmic i cristià. A més, després d’haver sigut en els últims anys escola, habitatge i ajuntament; actualment acull el Museu Arqueològic de l’Alt Maestrat en el qual hi ha un repàs per la història que va des del 8.000 a. de C. fins al segle XIII. Després ens dirigim cap a Culla, allí optem per endinsar-nos en les ruïnes de l’antic castell musulmà del segle XIII i el graner del Comendador -l’antiga presó en la qual encara es mantenen les cadenes i els dibuixos realitzats pels reus-. Finalment, visitem Catí, on, sens dubte, hem d’anar a la Llotja o Casa de la Vila, que edificada entre 1417 i 1437 alberga un centre d’interpretació sobre la història del municipi.

Després d’haver conegut alguns exemples d’art medieval, avancem en la línia temporal i arribem a les últimes dècades de 1900. Visitem l’Escola del Canto a Benassal i ens endinsem en el passat econòmic recent de la zona coneixent la Font d’en Segures i la planta embotelladora d’Aigua de Benassal i la fàbrica artesanal de Formatges de Catí i el centre d’interpretació d’Aigua de l’Avellà. Les tres mantenen encara la seua activitat i realitzen visites programades a les seues instal·lacions.

Si més que la història preferim la naturalesa, podem fer la nostra ruta familiar per algun dels paratges naturals de l’Alt Maestrat. El Rivet a Benassal, l’entorn de l’Avellà a Catí, el Barranc dels Molins a Ares del Maestrat o la majestuosa Carrasca de Culla són alguns dels llocs verds plens d’història que podem visitar. Molts d’ells compten al seu torn amb centres d’interpretació, senderes senyalitzades i llocs de descans per a fer més amena la nostra visita.

També cal destacar les possibles visites a diferents enclavaments com el Parc Miner del Maestrat i Astromaestrat, els dos a Culla o el Museu de la Cova del Castell en Ares.

-Més informació i visites
Els quatre municipis que componen l’Alt Maestrat Human Land, Catí, Culla, Benassal i Ares, ofereixen diferents visites i rutes guiades que varien en funció de l’època de l’any i de dates assenyalades. Per això, per a obtenir més informació sobre què fer en aquests municipis es pot contactar amb les seues oficines de turisme en les quals informaran sobretot allò que pot realitzar. També es pot aconseguir més informació en la web www.altmaestrat.es i en les xarxes socials dels municipis.