Viatge al passat amb la Fira d’Oficis de Benassal

473
Viatge al passat amb la Fira d’Oficis de Benassal
Viatge al passat amb la Fira d’Oficis de Benassal
PUBLICITAT

Benassal ha viscut un intens cap de setmana amb la Fira d’Oficis, que ha sigut organitzada amb el suport d’Alt Maestrat Human Land, la marca del Pla de Competitivitat Turística de l’Associació Intermunicipal Catí, Ares, Culla, Benassal, el Patronat Provincial de Turisme i l’Agència Valenciana de Turisme.

La pluja no ha impedit que aquest bell municipi de l’Alt Maestrat haja tornat cent anys en el passat i haja reviscut la forma de vida dels seus veïns més ancians.

Veïns i visitants han caminat per uns carrers vestits d’història i de records. La Viatgera nº7 va portar als agüistes de nou a Benassal tal com es cap a principis del segle passat. A continuació, la Dansa dels Negrets de Culla va delectar a tots els presents que van veure com els xiquets i xiquetes interpretaven aqueixa dansa tradicional.

En caminar pel poble, passaves per puestos de gelat tradicional elaborat al moment i amb molt de cura i paciència per part dels veïns. El puesto de bunyols va ser un dels més reeixits i en cap moment, excepte en els punts àlgids de la tempesta, es va deixar de fregir aquests exquisits dolços. Un altre tipus de menjars, com a coques o dolços varis, podien degustar-se també pels carrers del municipi.

Als afores, s’ensenyava com s’aconseguia el blat. Aquells més experimentats i que havien dedicat la seua vida a açò ensenyaven als més joves la tècnica de l’era. Preparar els munts de palla, escampar-los per l’era, aixafar-la per a traure a poc a poc el gra amb l’ajuda dels cavalls i, temps després, separar el cereal de la palla per al seu ús va ser allò que va poder ensenyar-se malgrat el mal temps.

En un altre punt de la localitat els més menuts van gaudir de munyir a les cabres i van aprendre sobre com es xollava a les ovelles fa diversos anys: a tisora i amb molta cura. Una llana que s’utilitzava després per a elaborar teixits, alguna cosa que va ser demostrat per diverses dones.

Els xiquets i xiquetes van poder participar en la gimcana pel poble i aprendre a brodar amb la tècnica del punt de creu.

A causa de la pluja van haver de suspendre’s algunes de les activitats programades. No obstant açò, açò no va impedir que veïns i visitants gaudiren d’un viatge al passat en tota regla. Xollar ovelles, traure aigua del pou, cuinar bunyols o aconseguir el blat van ser algunes de les activitats que, combinades amb els jocs tradicionals i les exposicions com la d’Aigua de Benassal o la de l’Experiment Stuka van fer les delícies de tots els assistents i van fer que la Fira d’Oficis de Benassal fóra un any més tot un èxit.

Destacar a més la implicació dels veïns, ja que gràcies a haver comptat amb més de 500 figurants s’ha dinamitzat turísticament un cap de setmana de juliol que ja s’ha convertit en un cita fixa en el calendari d’activitats de Benassal i de la província de Castelló.