Nota de premsa de l’Ajuntament de Culla
Els estudiants nord-americans van quedar molt sorpresos amb els costums i la tradició dels camins i del paisatge pels quals transiten.
El passat dissabte 28 de maig, universitaris nord-americans van assistir al retorn de la rogativa de Culla a Sant Joan de Penyagolosa. Aquest grup de desset estudiants, procedents de la Universitat de Yale situada a New Haven (Connecticut), una de les institucions educatives més reconegudes dels Estats Units, van voler conèixer amb detall aquesta ancestral tradició i el projecte ‘Camins del Penyagolosa’ impulsat per la Diputació Provincial.
Els alumnes, que participen en un programa d’intercanvi amb la Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir ‘, van estar acompanyats per Pablo Vidal, vicerector de Relacions Internacionals, Director de l’Institut Universitari d’Antropologia i Professor d’Antropologia Social i Cultural a la UCV; juntament amb un grup d’estudiants del grau. El Dr. Vidal és un dels experts, designats per la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat Valenciana, que va donar el vistiplau a la declaració de Bé d’Interès Cultural Immaterial de la rogativa de Culla i dels Pelegrins de les Useres. D’altra banda, des de 2015, després de conèixer de primera mà els rituals i l’important patrimoni del camí de Culla a Sant Joan, està preparant una publicació sobre aquest pelegrinatge que veurà la llum en breu.
Els estudiants nord-americans, que van participar com a pelegrins al costat d’altres 150 persones, van quedar molt sorpresos amb els costums i la tradició dels camins i del paisatge pels quals transiten; preguntant constantment per les masies deshabitades que trobaven a cada pas i les construccions de pedra en sec.
-Interès Internacional per ‘Camins del Penyagolosa’
El projecte impulsat per la Diputació de Castelló, que pretén el reconeixement de la Unesco a les ancestrals rogatives i als camins històrics fins a Sant Joan, comença a suscitar interès internacional i a impulsar treballs científics sobre aquests.
La setmana que, fruit de la sinergia entre la Diputació i l’UJI, el director de l’Aula de Recerca Diputació de Castelló per a l’estudi arquitectònic, Juan Antonio García Esparza, impartirà una ponència sobre la candidatura i la conservació del patrimoni lligat als camins, a la ACHS2016 Third Biennal Conference amb el títol ‘What does heritage change?’. Aquest congrés es durà a terme a la Universitat de Concòrdia de Mont-real, província de Quebec (Canadà).