Una troballa familiar a Morella

223

-Des del segle XIX els fòssils d’iguanodont han estat protagonistes a Els Ports

El mes de novembre començava a Morella amb la troballa d’ossos d’un nou dinosaure. La concessió minera Vega de Molla de la localitat ha estat protagonista del recent descobriment d’ossos d’aquest animal ancestral. Les restes són d’un únic exemplar, un iguanodont, l’espècie més comú a la zona de Els Porta fa més de 125 000 milions d’anys. Els arqueòlegs consideren el descobriment com un dels més importants dels últims anys en el territori, ja que és l’excavació on per ara s’han trobat més ossos en un espai tant reduït.

L’iguanodont era un dinosaure ornitòpode, és a dir, característic per les seues potes posteriors similars a les d’algunes aus d’avui dia. «Es tracta d’un dinosaure herbívor molt comú en els jaciments de la zona de Morella i de la comarca de Els Ports», explica José Miguel Gasulla, director dels jaciments de Morella. Per ara els experts encara es troben en procés de determinar els detalls de les restes, però ja es pot afirmar que aquest dinosaure oscil·lava entre els 10 metres de longitud i els 3 metres d’alt. 

Des de les primeres troballes a Morella en el segle XIX s’han trobat més de 5 000 restes, sobretot de l’iguanodont. Aquest fet ha provocat que s’incremente l’interès dels equips d’arqueòlegs de l’Estat i el món per la fauna dels vertebrats del Cretaci Inferior de Morella. Des dels primers dies de recerca fins avui, encara continuen incorporant-se arqueòlegs i arqueòlogues a l’equip que treballa en la Vega de Molla; cada dia descobreixen algun vestigi únic.

Junt a José Miguel Gasulla, dirigeixen les feines en ‘excavació els experts Fernando Escaso i Francisco Ortega. Tots tres consideren que la troballa ha estat un impuls professional per als professionals de l’arqueologia de la zona. «Amb la Covid-19 semblava que anava a ser un any quasi en blanc per als arqueòlegs, per sort Morella ens ha donat l’oportunitat de que no siga així», celebra Escaso. Sense dubte, els nous fòssils d’iguanodont suposaran ampliar el patrimoni històric de la zona de Els Ports, i consolidant-la com una de les zones més importants de restes fòssils de dinosaure.