Segons ha donat a conèixer el blog de l’Arxiu Municipal de Vistabella la professora de la Universitat Jaume I de Castelló, María Jesús Máñez Pitarch, ha publicat una tesi doctoral sobre l’església renaixentista de Vistabella. 692 pàgines on es reuneixen totes les dades bibliogràfiques, gràfics i arxivístics del temple de la localitat del Maestrat.

A la tesi la investigadora defensa que que l’arquitecte francès Joan Tell va ser l’autor de l’església. Per a això es fonamenta en un document que el 1987 trobat per Ferran Olucha a l’arxiu de Castelló. Fins a la data l’autoria de l’església de Vistabella s’atribuïa a Joan Anglés. La tesi explica per què no va ser aquest l’autor del temple. Segons es descriu a la tesi en el document trobat per Olucha el 1987 es revela que “en aquest document el mateix Joan Tell es defineix com a arquitecte, també mestre d’esglésies i habitador de la vila de Vistabella”.

A la tesi l’autora apunta que les portades són obres de Joan Ribor “el qual va ser reconegut en el seu temps com un picapedrer de molta habilitat”. La tesi inclou un aixecament gràfic que ha s’ha fet a partir de treballs de camp en els quals s’han utilitzat sistemes tradicionals de mesura però també instrumentació i aparells topogràfics. Així mateix ha emprat programes d’última generació.

Gràcies a la tesi també es dóna a conèixer altres obres on van participar els autors del temple de Vistabella. El treball ha posat damunt la taula noves especificacions de la història de l’art, de l’arquitectura i la construcció.