Nota de premsa del Consorci de la Desembocadura del Riu Millars

Així ho afirmava Vicent Sancho, biòleg de la consultora ambiental Càdec S.L., durant les VI Jornades del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars
 A Espanya existeixen 56 espècies de mosquits que són capaces de picar-nos. A la Comunitat Valenciana hi ha 23 espècies registrades contant el temut mosquit tigre (Aedes albopictus). Però no tots els insectes que ens piquen són mosquits i tampoc tots els mosquits que ens piquen són tigres. Per exemple cal no oblidar a les mosques negres, uns insectes hematòfags que poden picar a les persones i als animals per xuclar la sang com fan els mosquits. Aquests insectes reben diversos noms populars com rentelletes o arabins. Les larves de les mosques negres es reprodueixen en rius i rierols perquè necessiten aigua corrent. Tot el contrari que passa amb els mosquits. ‹‹Els mosquits necessiten l’aigua per a les larves però fan servir qualsevol tipus de punt d’aigua. Prefereixen aigües estancades com poden ser basses, piscines abandonades o brutes, garrots per a les plantes, bevedors per a animals … Trien qualsevol lloc que puga acumular aigua per més xicotet que siga››, ha afirmat el biòleg Vicent Sancho durant les VI Jornades del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars organitzades pel Consorci Riu Millars. Aquesta característica és molt important que siga coneguda per la població per tal que hi posen remei a la presència del mosquit tigre des de casa. Les larves dels mosquits tigre poden estar vora 1 setmana dins l’aigua fins a completar la metamorfosi, convertir-se en adults i viure fins a dos mesos. Vicent Sancho sosté que una sola femella de mosquit tigre pot estar picant-nos sense parar fins a dos mesos. ‹‹Una femella de mosquit tigre pot picar-nos fins a 48 vegades per hora. Mentre els mosquits autòctons com els culex són bàsicament nocturns, els tigres són més aviat diürns. La seua activitat té lloc durant el matí i la vesprada. Evita les hores centrals del dia i la nit. A més és una espècie molt ràpida que no fa soroll quan vola i per tant no la sentim arribar. És tan ràpida que quan ens ha picat ja hi ha fugit››, apunta Sancho.

El mosquit tigre té una característica biològica que el fa diferent i més perillós que la resta d’espècies. Les femelles ponen els ous a la vora de l’aigua i no directament dins. A més els ous són resistents a la dessecació. Significa que mentre no plou o els ous no es banyen queden estat latent. Quan els toca l’aigua fan eclosió i inicien el cicle.

El més significatiu és que els ous dels mosquits tigre poden aguantar fins a 1 any en dessecació i per tant poden suportar sense problemes les temperatures més fredes que es donen a l’hivern.

-La lluita casolana contra el mosquit tigre

La millor manera de combatre el mosquit tigre és frenant la seua expansió, ja que aquesta espècie forana procedent del sud-est asiàtic és una mala voladora. ‹‹Des del punt d’aigua on han nascut els mosquits tigre es desplacen com a molt uns 100 metres. Això vol dir que si prop de casa no tenim cap recipient amb aigua estancada, no tindrem mosquits. Aquesta és la millor manera de combatre al mosquit des de casa››, reitera el biòleg. L’ús de mosquiteres, repel·lents i fins i tot plantes també donen resultat. ‹‹Hi ha plantes que podem posar al balcó o a les finestres com la malva-rosa, el romer, l’alfàbega i altres. Són plantes que espanten els adults dels mosquits››, acaba dient Vicent Sancho. El més efectiu per tal de combatre a l’invasor tigre és la prevenció. Hem d’evitar tindre superfícies d’aigua estancada. També és molt important la detecció primerenca de possibles focus de larves. En aquest cas el biòleg Sancho recomana una aplicació molt fàcil de descarregar anomenada Mosquito Alert. Funciona d’una manera molt senzilla: si es troba un mosquit, se li fa un foto, s’envia i uns experts ens diuen si es tracta o no d’un mosquit tigre.

-No sols amb fumigacions mor el mosquit tigre

Una manera molt sostenible de lluitar contra el mosquit tigre i altres espècies molestes és afavorint els seus depredadors naturals com amfibis, peixos, rates penades, dragons, aus insectívores, rèptils i aranyes. És difícil afavorir totes les espècies per això els biòlegs i tècnics en fauna recomanen centrar-se en unes poques que a més siguen capaces de viure a les ciutats com són per exemple les rates penades. A Espanya hi ha 33 espècies de rates penades i totes són insectívores. L’expert en rates penades Toni Alcocer afirma: ‹‹Una sola rata penada pot consumir 3 000 mosquits per nit. Imagineu la quantitat de rates penades que podríem afavorir i la faena que ens podrien fer al costat de casa››.