Nota de premsa del Consorci de la Desembocadura del Riu Millars
Així ho afirmava Vicent Sancho, biòleg de la consultora ambiental Càdec S.L., durant les VI Jornades del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Riu Millars
El mosquit tigre té una característica biològica que el fa diferent i més perillós que la resta d’espècies. Les femelles ponen els ous a la vora de l’aigua i no directament dins. A més els ous són resistents a la dessecació. Significa que mentre no plou o els ous no es banyen queden estat latent. Quan els toca l’aigua fan eclosió i inicien el cicle.
El més significatiu és que els ous dels mosquits tigre poden aguantar fins a 1 any en dessecació i per tant poden suportar sense problemes les temperatures més fredes que es donen a l’hivern.
-La lluita casolana contra el mosquit tigre
La millor manera de combatre el mosquit tigre és frenant la seua expansió, ja que aquesta espècie forana procedent del sud-est asiàtic és una mala voladora. ‹‹Des del punt d’aigua on han nascut els mosquits tigre es desplacen com a molt uns 100 metres. Això vol dir que si prop de casa no tenim cap recipient amb aigua estancada, no tindrem mosquits. Aquesta és la millor manera de combatre al mosquit des de casa››, reitera el biòleg. L’ús de mosquiteres, repel·lents i fins i tot plantes també donen resultat. ‹‹Hi ha plantes que podem posar al balcó o a les finestres com la malva-rosa, el romer, l’alfàbega i altres. Són plantes que espanten els adults dels mosquits››, acaba dient Vicent Sancho. El més efectiu per tal de combatre a l’invasor tigre és la prevenció. Hem d’evitar tindre superfícies d’aigua estancada. També és molt important la detecció primerenca de possibles focus de larves. En aquest cas el biòleg Sancho recomana una aplicació molt fàcil de descarregar anomenada Mosquito Alert. Funciona d’una manera molt senzilla: si es troba un mosquit, se li fa un foto, s’envia i uns experts ens diuen si es tracta o no d’un mosquit tigre.
-No sols amb fumigacions mor el mosquit tigre
Una manera molt sostenible de lluitar contra el mosquit tigre i altres espècies molestes és afavorint els seus depredadors naturals com amfibis, peixos, rates penades, dragons, aus insectívores, rèptils i aranyes. És difícil afavorir totes les espècies per això els biòlegs i tècnics en fauna recomanen centrar-se en unes poques que a més siguen capaces de viure a les ciutats com són per exemple les rates penades. A Espanya hi ha 33 espècies de rates penades i totes són insectívores. L’expert en rates penades Toni Alcocer afirma: ‹‹Una sola rata penada pot consumir 3 000 mosquits per nit. Imagineu la quantitat de rates penades que podríem afavorir i la faena que ens podrien fer al costat de casa››.