Una economia basada en la tradició i la ramaderia

518
Fira d'oficis Benassal
PUBLICITAT

Els verds paisatges d’Alt Maestrat Human Land, format per Catí, Culla, Benassal i Ares, són molt més que un atractiu turístic de gran valor natural. Això és a causa que durant segles aquestes terres han sigut pastures de bestiar oví, caprí i boví. Unes pràctiques que encara avui es conserven.

Cada any, aquestes localitats són testimoni del pas de milers de caps de bestiar de bestiar que partint des del Maestrazgo de Terol fan camí fins al Mediterrani a la recerca d’aliment. Si volem ser partícips d’aquesta activitat podem aprofitar per a visitar la Ruta dels Pastors d’Ares del Maestrat, lloc de pas del bestiar transhumant. A més, aquesta època de l’any, la tardor, és perfecta per a això ja que és el moment en el qual els pastors emprenen camí.

L’ofici dels pastors i la importància de la ramaderia a la zona també queda molt palesa amb les diferents exhibicions ramaderes que es realitzen. La més important, sens dubte, és el concurs de gossos pastors d’Ares del Maestrast. Aquest certamen acull pastors i gossos a nivell nacional i és tot un referent en la matèria. Durant el cap de setmana en el qual se celebra, normalment a juny, grans i menuts poden gaudir de llocs de menjar, exhibicions de gossos i activitats vàries per a tots.

Així mateix, l’activitat pastoril de la zona encara es recorda a Catí o Benassal. Els dos municipis mostren l’antic ofici d’esquilar ovelles, com es feia tradicionalment, a tisora, en les diferents fires que organitzen. Així, Benassal en la Fira d’Oficis i Catí en A Catí Peraires –les dos a l’estiu- ofereixen demostracions d’esquilat en les quals xiquets i adults miren embaladits com s’aconseguia el preuat pelatge de les ovelles.

Un pelatge que durant l’Edat Mitjana va situar a Catí en el mapa. L’alta qualitat de la llana de les ovelles catinenques i de l’Alt Maestrat les feia molt valuoses per a crear els teixits de més gamma. Per això, comerciants d’Itàlia, més concretament Florència, viatjaven fins a Catí per a adquirir la llana de les ovelles de la zona.

Finalment, però no menys important, és l’activitat tradicional que encara avui es realitza als municipis de l’Alt Maestrat i que és una de les majors activitats econòmiques de la zona: l’elaboració de formatges artesanals. La qualitat de la llet de les cabres i ovelles d’Alt Maestrat Human Land fa que els formatges i quallades que amb ella s’elaboren siguen molt preuats. Tal és així, que Formatges de Catí, ha sigut guardonada amb reconeixements a nivell internacional pel sabor i la qualitat dels seus productes.

Ruta del Pasturatge d’Ares del Maestrat  La gran qualitat dels formatges artesans Fira A Catí Peraires i el comerç de la llana