Una dent trobada a Morella confirma la presencia de més dinosaures a Els Ports

89
PUBLICITAT

Els investigadors vinculen les restes a l’espècie Protathlitis localitzada per primera volta a Cinctorres

Paleontòlegs del Institut Català de Paleontologia de Sabadell acaben de descriure en la revista científica Historical Biology una dent trobada a Morella que els investigadors han assignat temptativament com a pertanyent a Protathlitis. Aquesta nova troballa, amplia la distribució d’aquest dinosaure que es va descriure per primera vegada l’any passat i que va ser trobat en el jaciment Ana de Cinctorres.

Les noves dades donen suport a la teoria que el dinosaure va habitar la comarca d’Els Ports i que els seus fòssils poden ser trobats en altres jaciments de la zona. L’estudi d’aquest nou dinosaure està sent clau per a conéixer l’evolució dels espinosáuridos en Laurasia, dinosaure que ha encuriosit de la comunitat científica internacional.

A més de la descripció d’aquestes dents, els científics han estudiat dues vèrtebres cabals d’un altre exemplar diferent de Protathlitis, que han determinat com un dinosaure carnívor carcarodontosáurido.

D’altra banda, l’article amb la descripció del dinosaure dedicat al Villarreal C.F., amb el títol ‘Una nova espècie de dinosaure espinosáurido del Cretàcic Inferior de Cinctorres (Espanya)’, va rebre 21.323 descàrregues d’articles en 2023, la qual cosa ho situa com un dels 100 articles més descarregats publicats en Scientific Reports l’any passat, concretament en el lloc 33. La revista va publicar més de 22.180 articles en total en 2023, per la qual cosa una posició entre els articles més descarregats és un assoliment extraordinari.

Per al paleontòleg Andrés Santos-Cubedo, descobridor de Protathlitis, “són dues bones notícies, ja que d’una banda la descripció de la dent de Morella ens fa pensar que encara queden més fòssils per descobrir d’aquest dinosaure a la comarca d’Els Ports i, per l’altre, el gran acolliment que la publicació científica ha tingut situant-la entre les 100 més destacades del 2023 mostra la bona faena que portem fent des de fa més de 20 anys a la comarca”.

Santos-Cubedo recorda que “malgrat les importants troballes de dinosaures a Castelló amb cinc noves espècies en els últims deu anys, seguim sense tindre un gran museu de referència on puguen veure’s totes aquestes troballes”.