Una crònica amb un final incert

786
PUBLICITAT
  • La Unió de Periodistes Valencians denuncia que el coronavirus amenaça el periodisme

Que el periodisme està en crisi, no és cap secret, la prova de la delicada situació del sector són els tancaments, des de 2019, de diaris com Levante de Castelló o Diari La Veu o també les retallades de plantilles de Levante-emv, Superdeporte, El Mundo, Las Provincias i Información. Les dificultats que arrossega el sector no són noves i els motius són diversos però, no obstant això, escriuen ara, a causa de la Covid-19, una nova crònica amb un final incert.

Així les coses, i com assegura la Unió de Periodistes Valencians en un comunicat, hi ha previstos nous ERTOs en el sector. Des de l’associació esperen que “siguen mesures temporals i que no servisquen per a retallar i precaritzar més les redaccions i plantilles de les empreses periodístiques, fins i tot amb acomiadaments encoberts”. No debades, des de la Unió alerten que aquesta situació pot provocar “la pèrdua de qualitat informativa, tan necessària en una situació com l’actual on la ciutadania necessita rebre informació rigorosa i contrastada”.

Per tant, la situació reclama ara per a l’associació “urgir els poders públics a garantir la viabilitat i fortalesa dels mitjans de comunicació amb la creació d’un pla específic d’ajudes per al sector periodístic, sector clau per a la democràcia i que ha de complir amb el paper de servei públic essencial del periodisme”. La Unió de Periodistes Valencians se suma així a la Federació d’Associacions de Periodistes (FAPE) i les diferents associacions d’editors espanyoles en reclamar al govern central, també a la Generalitat Valenciana, un pla d’ajudes que els permeta superar la crisi que està provocant la Covid-19. Des de la Unió també han tingut paraules per a les autònomes, autònoms i freelance “molts dels quals s’estan quedant sense feina en aquesta situació excepcional d’estat d’alarma”. Així que demanen a les autoritats “prendre les mesures necessàries per a pal·liar la situació econòmica difícil d’aquest col·lectiu en aquests moments tan delicats”.