– El Museu de la Valltorta organitza aquest diumenge una visita guiada a la Covatina, un enclavament integrat per dos abrics on es conserven més de 30 figures
L’art rupestre continua sent un dels grans tresors ocults de la província de Castelló i la comarca dels Ports. I és que el nostre territori compta amb un important llegat localitzat en diversos municipis. És el cas de Vilafranca, on se situa l’abric de La Covatina, un enclavament de gran valor històric i patrimonial que data de més de 7.000 anys d’antiguitat.
Aquest paratge alberga un conjunt pictòric excepcional, representatiu de l’art rupestre llevantí, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Les seues pintures reflecteixen escenes de caça amb figures humanes i animals, capturant un instant de la vida dels primers pobladors de la zona. En aquest abric destaquen el traç fi i la gamma cromàtica en tons vermellosos i ocres, oferint un testimoniatge invaluable del passat prehistòric.
I per a descobrir-ho, el Museu de la Valltorta ha organitzat una visita guiada que tindrà lloc el pròxim 6 d’abril, a les 11.30 hores. L’eixida partirà des de les oficines municipals de Vilafranca. Per a més informació i reserves, els interessats poden contactar amb el Museu de la Valltorta en el telèfon 964 33 60 10 o posar-se en contacte amb l’Ajuntament de Vilafranca a través del número 964 44 12 32.
Durant la visita, els participants podran submergir-se en la història i els misteris que emboliquen aquestes representacions, comprenent el seu significat i la importància de la seua conservació. Guiats per experts en la matèria, descobriran els secrets d’aquest patrimoni únic en un fascinant recorregut per la història.
En La Covatina, integrada per dos abrics geminats, es conserven més de 30 figures, entre les quals es reconeixen arquers, figures humanes (entre elles dues dones) i restes d’algun animal. Entre aquests motius destaquen la figura femenina interpretada tradicionalment com un ocell i la d’un arquer a la carrera en la qual es poden observar detalls com la musculatura de les cames, l’arc i les fletxes, un peculiar pentinat (o tocat de cap) i, fins i tot, aspectes de la seua vestimenta.
· Quan es va descobrir aquest jaciment?
El jaciment de La Covatina va ser descobert en 1971 pel mestre d’escola Salvador Gómez Bellot, qui el va donar a conéixer amb el nom de la ‘Covatina del Gran Ocell’, que feia referència a una de les figures que li recordava a un estruç. Aquesta interpretació s’ha mantingut durant anys, descrivint de manera recurrent eixa figura com una au rapaç, fins i tot integrada en una escena de caça. No obstant això, actualment sabem que es tracta d’una figura femenina parcialment conservada.