Reunió Confederació Hidrogràfica Morella

-Nota de premsa de la Diputació-

Reunió Confederació Hidrogràfica Morella

L’Hotel Cardenal Ram de Morella ha estat el punt de trobada entre el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, i el president de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, Xavier de Pedro, per concretar les actuacions que es duran a terme entre les dues administracions amb l’objectiu de solucionar les principals mancances hídriques dels Ports.

Així, en la primera visita de la història del president de la CHE a la comarca, conca del riu Bergantes, s’ha consensuat una inversió inicial de més de tres milions d’euros per a canalitzacions, basses, sondejos i equipament de pous, tot això amb l’objectiu de garantir l’abastament d’aigua en una de les zones de la província que més pateix els efectes de la sequera.

Aquest pla d’acció s’emmarca en l’acord històric aconseguit per Moliner amb la CHE que inclou una reserva hídrica de 10 hectòmetres cúbics d’aigua per a la província en el Pla de la Conca de l’Ebre així com un pla d’inversions de 22,5 milions d’euros. Des de llavors, els tècnics d’ambdues institucions han estat treballant per estudiar les millors solucions i prioritzar les obres més urgents.

“El treball conjunt i la recerca de consensos està donant els seus fruits. Crec que aquestes actuacions obriran noves oportunitats de futur per als pobles dels Ports, ja que per consolidar la població i les activitats econòmiques cal garantir l’accessibilitat a l’aigua, i amb aquestes solucions estructurals es pot aconseguir “, ha apuntat Moliner.

 Canalització de Zorita a Todolella

La primera de les obres a escometre, amb un pressupost de dos milions d’euros, serà la canalització d’aigua entre el dipòsit de trencament de Zorita i el dipòsit de Villores, on al seu torn es perllongarà la xarxa fins Todolella. Aquesta conducció, a la qual se sumaran altres obres com la millora d’equipaments o nous dipòsits, millorarà l’abastament d’aigua als municipis de Zorita, Palanques, Villores, Ortells, Forcall i Todolella.

 Sondejos a Vilafranca

En segon lloc, també s’ha acordat col · laborar en la realització d’un nou sondeig a Vilafranca del Cid, que permetrà resoldre a curt termini el problema de subministrament d’aigua tant per a la població com per a la indústria Marie Claire, així com estudiar la realització de altre sondeig que arribi l’aqüífer regional per resoldre el problema a llarg termini.

 Basses d’Emmagatzematge

D’altra banda, s’estudiarà la construcció de quatre basses d’emmagatzematge de fins a 300.000 metres cúbics a les zones d’Ares-Morella, Cinctorres-Forcall-Castellfort, Todolella-La Mata i Portell-Vilafranca, que aprofitaran aigües superficials de barrancs i serviran tant per millorar el subministrament d’aigua a la ramaderia com a la població.

 Millora d’equipaments i neteja del Bergantes

Finalment, també s’ha incidit en la millora d’equipaments en instal · lacions ja existents per a un major aprofitament de l’aigua, com és el cas dels pous de Forcall i Morella. El president de la CHE s’ha compromès a seguir estudiant solucions per a altres municipis com Olocau del Rei, La Mata, Herbers o Castell de Cabres ia netejar la llera del riu Bergantes i millorar la capacitat de desguàs.

 

Reunió amb alcaldes dels Ports

A més, després de la primera reunió tècnica, Javier Moliner i Xavier de Pedro s’han reunit amb els alcaldes d’Ares, Castellfort, Cinctorres, Forcall, Herbers, La Mata, Morella, Olocau, Palanques, Portell, Todolella, Vallibona, Vilafranca, Villores i Zorita per explicar-los els projectes dels quals es beneficiaran seus municipis i conèixer de primera mà les seves problemàtiques