Un projecte d’investigació promou la salut comunitària i la qualitat de vida als Ports

707
Projecte Alifara
Projecte Alifara
PUBLICITAT
  • Alifara compta amb la col·laboració del DS de Vinaròs, el DS de Castelló, la Fundació Fisabio, l’UJI i la Mancomunitat Comarcal Els Ports
  • La iniciativa ha estat guardonada per la Societat Espanyola de Medicina familiar i Comunitària de Medicina Rural i compta amb una subvenció de 5.650€ de la Fundació Fisabio

Estudiar els factors socials, econòmics, relacionals i conductuals que caracteritzen a les poblacions dels Ports ha sigut la primera fase del projecte d’investigació Alifara, un treball que, amb metodologies participatives, pretén trobar les necessitats comarcals específiques en quant a benestar. Així, en una segona fase es duran a terme accions locals de promoció de la salut comunitària dissenyades específicament per a aquestes poblacions.

La iniciativa es troba ara mateixa avaluant el resultat dels qüestionaris realitzats a 1.400 veïnes i veïns dels Ports. Les preguntes del qüestionari tenien a veure amb hàbits d’activitat física, alimentació, les xarxes socials, els serveis, l’economia, el treball, el transport, la comunicació, la xarxa veïnal i de suport o els serveis de salut.

Més de 30 professionals del projecte Alifara s’han encarregat de recollir les dades. Personal investigador dels Departaments de Salut (DS) de Vinaròs i de Castelló, la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) juntament amb la Universitat Jaume I de Castelló i la Mancomunitat Comarcal Els Ports hi estan participant.

«La nostra especialitat és la Medicina Familiar i Comunitària. Per tant, una part fonamental de la nostra tasca és treballar per a millorar la salut comunitària i el medi rural és un entorn idoni per a potenciar-la» indica Nel·lo Monfort, metge de Vallibona, coordinador del Centre de Salut de Morella i promotor del projecte Alifara.

Viola Cassetti, membre del Programa d’Activitats Comunitària en Atenció Primària (PACAP) i experta en Salut Pública i metodologies participatives, comenta que «l’objectiu d’aquest projecte és anar més enllà del que són purament les malalties i veure tots els altres factors que intervenen en la salut de les persones. En aquest sentit, els qui més saben són les mateixes persones que habiten en aquestes comunitats, per això és tan important involucrar-les i que siga una qüestió participativa»

Cal indicar que el projecte Alifara ha sigut guardonat com a millor experiència rural per la Societat Espanyola de Medicina familiar i Comunitària de Medicina Rural en la cinquena edició de les jornades de l’especialitat celebrades a Ourense. A més, el projecte ha rebut 5.650€ en la II Convocatòria d’ajudes d’I+D+I en Atenció Primària de la Fundació Fisabio.