Un passeig per la naturalesa a Alt Maestrat Human Land

649
Mola d'Ares
PUBLICITAT

És impossible endinsar-se en la província de Castelló i arribar a la comarca de l’Alt Maestrat i no tenir una sensació de pau i tranquil·litat. El motiu? La naturalesa. Tota la zona està envoltada per bells i verds paisatges que transporten al visitant a un món de calma.

En el nostre recorregut pel territori d’Alt Maestrat Human Land, format per Catí, Culla, Benassal i Ares del Maestrat, anem a conèixer els paratges naturals més importants de la zona.

La nostra primera parada és el Paratge Natural Municipal del Rivet a Benassal. Al costat del naixement de la Font d’en Segures es troba aquest bell bosc de roures i carrasques centenàries que va ser declarat micro-reserva protegida en 2005 per la seua gran riquesa natural.

En aquest paratge podem fer pràcticament de tot. La gran varietat de fauna i flora de la zona la fa idònia per a, per exemple, una escapada fotogràfica. A més, compta amb un itinerari didàctic i un centre d’interpretació turística. Com a dada curiosa per als amants dels animals, en El Rivet hi ha amfibis, aus, algunes de les rates penades més rares a nivell regional i, de tant en tant, és possible trobar-se amb algun senglar o alguna rabosa.

Ens allunyem una mica de Benassal per a, a poc a poc, arribar a Culla. A mig camí entre una localitat i l’altra ens trobem amb el Paratge Natural del Riu Montlleó, visita obligada tant pel seu valor ecològic com a patrimonial. Coves i naixements d’aigua s’entremesclen amb les masies i els molins. A més, en aquesta zona trobem alguns dels enclavaments més importants de pintures rupestres de la zona com el Racó de Nando a Benassal, així com Moles com la Peñalcava o el Cingle Verd de Culla.

Seguim camí i, cada vegada més prop de Culla, arribem al Paratge Natural Municipal del Riu Molinell. Aquesta zona, gràcies als seus nombrosos punts d’aigua, va ser el lloc de construcció de diversos molins fariners segles arrere. El més conegut d’ells, el Molí Toni o Molí de l’Orde construït en el segle XIV i que va pertànyer a l’Ordre de Montesa, ha sigut restaurat i convertit en Centre d’Interpretació. Però sense cap dubte, el que fa famós al paratge del Riu Molinell és la Carrasca de Culla.

La Carrasca de Culla està declarada arbre monumental de la Comunitat Valenciana. Esplendorosa i visible a distància, conta la llegenda que durant les guerres carlistes una companyia de l’exèrcit aprofitava la seua frondositat per a protegir-se durant la nit. I és que la Carrasca fa uns 20 metres d’altura, té 7 metres de circumferència del tronc i una copa estimada de 35 metres de diàmetre.

La nostra següent parada pel medi natural d’Alt Maestrat Human Land està en Ares. Ací destaquem el Paratge Natural Municipal “La Mola d’Ares”. En ella podem conèixer, entre d’altres, el jaciment arqueològic Coll Monter, la Nevera dels Regatxols i la Font dels Regatxols.

D’altra banda, no podem perdre’ns el Barranc dels Horts. Aquest bosc de roures centenaris està considerat com un dels paratges naturals més interessants de la Comunitat Valenciana. Actualment la titularitat del paratge és de la Fundació Caixa Castelló pel que per a conèixer-ho cal concertar una visita. Cal dir que és freqüent la realització d’excursions programades per a conèixer l’entorn o per a fer classes de fotografia.

Finalment, però no menys important, coneixerem els bells paisatges de Catí. L’entorn de l’Avellà és idoni per a desconnectar de la rutina i endinsar-se en la naturalesa. En ell, trobem l’ermita de la verge que li dóna nom i el Tossal de la Nevera. També trobem la Casa de Banys de Catí, un lloc perfecte per a relaxar-se i gaudir dels diferents tractaments que s’ofereixen amb l’aigua del naixement de la Font de l’Avellà. Unes aigües que, segons conta la llegenda, tenen propietats curatives i miraculoses.