La jove vilafranquina Cristina Albert Rabaza ha sigut guardonada enguany amb el premi Explorador Andrés, en el qual es reconeix la millor recerca, tesi o treball de fi de carrera sobre el municipi. El seu treball és un inventariat dels arbres monumentals de la localitat en el qual s’arrepleguen dades sobre la seua ubicació, espècie, mesures i estat de conservació.
Cristina Albert, va nàixer a Vilafranca el 15 de maig de 1993 i és graduada per la Universitat Jaume I en Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural. Segons relata la jove, va ser mentre feia les pràctiques de la carrera quan va decidir que el seu Treball de Fi de Grau (TFG) versaria sobre els arbres monumentals de la seua localitat. Cristina Albert assenyala que en el terme de Vilafranca “existeixen grups i exemplars arboris que per les seues característiques excepcionals de valor històric, cultural i científic constitueixen un patrimoni únic, accentuen la riquesa del nostre medi natural, agrícola i urbà i representen una part singular del patrimoni mediambiental i cultural vilafranquí”.
Així mateix, la jove afirma que aquest ric paisatge arbori hauria de ser “protegit i conservat”. Per açò, i sent un motiu molt lligat a la realització d’aquest treball, Cristina Albert pensa que “conèixer i valorar el nostre territori fa que aquest ens siga més atractiu”. I, precisament açò, és el que pretén el seu guardonat inventariat: “donar a conèixer una xicoteta part del territori vilafranquí”.
El treball
El TFG de Cristina Albert arreplega entre les seues pàgines 60 arbres de diferents espècies i de gran valor ecològic. Entre les espècies més trobades en el municipi apareixen el Pi Negre, amb 34 exemplars inventariats i el Roure Valencià i la Carrasca amb sis exemplars cadascun.
Cadascun dels arbres està inventariat segons la seua altura, grandària de la copa, estat de conservació, ubicació i propietat. D’aquesta forma, pot saber-se què exemplars precisen de més o menys cures i on trobar cadascun.
A més, Cristina Albert també ha volgut incloure en l’inventariat l’Om del Llosar. Aquest arbre posseeix un gran valor cultural i sentimental a Vilafranca, ja que ha sigut convertit en estàtua després de contraure en els anys 80 el fong de la grafiosi.