Un pas més per a la restauració de la porta de l’arxiprestal de Morella

349
PUBLICITAT

L’Ajuntament de Morella i l’Institut Valencià de Conservació i Restauració avancen per a la restauració d’esta joia del gòtic valencià. Durant el dia d’avui i de demà es porten a terme nous estudis de materials i de conservació. S’espera que el projecte es puga executar l’any vinent amb l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat

Continuen els treballs del IVC+R en la porta dels Apòstols (S. XIV) de la Basílica Arxiprestal Santa María la Major de Morella amb la col·laboració de l’Ajuntament de la localitat. Després de les primeres anàlisis científiques sobre els conjunts escultòrics en pedra policromada realitzats en el passat mes de juny, durant el mes d’octubre es va continuar la labor amb l’ús d’una tecnologia molt avançada i la col·laboració de l’Institut Nacional d’Òptica i Electrònica de Bucarest, un dels més importants d’Europa en aquest camp, i la Universitat Pablo de Olavide. Així doncs, en la jornada d’avui els científics tornen a desplaçar-se fins a Morella per a continuar amb els estudis de camp.

Mitjançant aquests treballs s’obtindrà una valuosíssima informació de com es van construir aquests elements del destacat patrimoni del gòtic valencià de la Arxiprestal de Santa María La Major de Morella, i indicaran les pautes a seguir per a dur a terme una futura restauració. S’estan fent treballs d’anàlisis amb làser i també es vol veure el comportament dels materials i les diferents tècniques de conservació i consolidació amb les importants variacions tèrmiques de Morella. Es per això que es deixaran durant els propers mesos diversos testigs.

La subdirectora de Conservació, Restauració i Recerca del IVC+R, Gemma Contreras, ha tornat a manifestar “la voluntat de l’Institut de continuar amb el treball realitzat mitjançant la posterior restauració i recuperació d’aquests elements del patrimoni gòtic valencià”. Des de l’Ajuntament, el seu alcalde, Rhamsés Ripollés, ha destacat “que estem donant un passos importants en la recuperació d’este patrimoni tant valuós no sols per a Morella sinó per a tota la comunitat. Necessita una important intervenció i esperem que es puga materialitzar l’any vinent amb l’aprovació en els pressupostos de la Generalitat” i ha agraït a “tots els que donaran suport als mateixos i que ho faran possible, al igual que la implicació que està tenint l’IVC+R”.

Característiques dels estudis

Els treballs en la Basílica Arxiprestal consisteixen en anàlisi químics i físics per a la caracterització dels materials petris, morters i policromies, aprofundint en el coneixement dels processos de deterioració, amb l’objectiu d’establir relacions entre aquests i el substrat petri, la policromia i els factors ambientals. S’empraran tècniques d’estudi i documentació fotogràfica amb diferents longituds d’ona. Els resultats d’aquest estudi permetran tenir un registre de l’estat actual de la façana i aportaran informació sobre la presència de recobriments superficials.

Posteriorment, es realitzarà un estudi termogràfic, que posarà de manifest la presència d’humitats i elements metàl·lics ocults que pogueren estar causant deterioracions a les policromies i al suport.
Un altre dels estudis es realitzarà mitjançant la microscòpia portàtil, amb l’objecte d’obtenir imatges ampliades de diferents zones d’interès, parant esment en les zones policromades en les quals ha pogut haver-hi intervencions anteriors, i a les zones on s’hagen produït dipòsits superficials que oculten les policromies i alteren el suport.