Un milió d’euros per a portar aigua a Vilafranca i Benassal

571
PUBLICITAT

Un milió d’euros per a perforar a un quilòmetre de profunditat i assegurar l’aigua a Benassal i Vilafranca. Ja s’han iniciat els treballs de construcció d’un nou pou amb l’objectiu d’assegurar el líquid element en els dos municipis del Maestrat i Els Ports. L’obra s’executa al fons del barranc de la Fos.

La perforació del pou és vital ja que en aquests moments, en períodes de sequera, aquests municipis no tenen assegurat el proveïment. En el cas de Vilafranca l’aigua que arriba del naixement de la Tosquilla, un pou de la Parreta i el pou de la Teuleria, no arriba a suposar ni el 25% de l’aigua necessària. La restant arriba des del pou ja existent a la zona de Llargueres, ja al terme de Benassal. En el cas del naixement de la Tosquilla, l’aigua arriba per decantació fins a Vilafranca. A La Parreta hi ha diversos pous perforats dels quals només un ofereix garanties de funcionament.

La nova infraestructura s’executarà al costat d’un pou ja existent. No obstant això, arribarà a major profunditat. De fet, l’existent està excavat a poc més de 400 metres. Amb la nova infraestructura s’arribarà a un quilòmetre de profunditat, fins a arribar al denominat aqüífer regional.

D’aquesta manera es pretén aconseguir una major qualitat d’aigua i menor terbolesa. La perforació no està exempta de riscos, ja que en executar-se l’obra a les proximitats del pou existent podria haver-hi fases de terbolesa en l’aigua.

A Benassal i Vilafranca creuen els dits perquè la infraestructura siga un èxit. Si ho és, s’aprofitarà la canalització d’aigua ja existent per a bombejar l’aigua fins als dos municipis.

Reunió tècnica

L’Ajuntament de Vilafranca ha acollit una reunió tècnica que ha comptat amb la presència del director general de l’Aigua, Manuel Aldeguer, tècnics de la Conselleria i de Diputació, tècnics de l’empresa que realitza les obres, l’equip de govern i regidors de Vilafranca, encapçalats per l’alcalde, Óscar Tena i l’alcaldessa de Benassal, Mari Luz Monterde. Tècnics de l’empresa han explicat el procés d’execució dels treballs. Posteriorment han realitzat una visita a l’obra.