Investigadors de la Universitat Jaume I i del Grup Guix de Vila-real troben fòssils d’un dinosaure del qual no es coneixia
la seua existència a Cinctorres.
Fa quinze anys s’inaugurava a Cinctorres l’exposició “Dinosaures en ANA”, que mostrava les troballes que s’havien realitzat en el citat jaciment des del 2002. Com a peça central de la mostra, s’exhibia una reconstrucció de com seria el jaciment en el Cretàcic Inferior, a partir dels fòssils trobats en ANA i en la resta de la comarca dels Ports. L’obra realitzada pel *paleoilustrador Oscar Sanisidro, -amb importants treballs com la portada de la prestigiosa revista Science de març d’enguany-, mostrava en primer pla un Polacanthus, dinosaure del qual s’havien trobats uns pocs fòssils a Morella, però no a Cinctorres. Han hagut de passar 15 anys de la inauguració, perquè aquest dinosaure estiga ja present a Cinctorres.
L’investigador de l’UJI, Andrés Santos-Cubedo i Begoña Poza del Grup Guix de Vila-real, estudiant material acabat de preparar de la setena campanya d’excavacions, han descobert fòssils que pertanyerien a un polacántido.
Andrés Santos afirma que: “amb aquest descobriment tenim la foto de família del jaciment més completa. La troballa és important i ve a augmentar el nombre de dinosaures presents en ANA, que fins ara estava format per almenys dos teròpodes, dos ornitòpodes i un sauròpode, però cap tireóforo”.
Santos aclareix que: “pot passar que algunes troballes importants tarden a arribar, ja que la preparació de material fòssil és un procés laboriós i en el cas de la nostra província, des que es va tancar la seu del IVACOR a Castelló, no se solen realitzar aquest tipus de tasques, per la qual cosa els fòssils dels Ports que estan encara per preparar són molts”. L’alcaldessa de Cinctorres, Mireia Mestre destaca que: “Després d’algun temps decidim dur a terme la neteja i preparació d’alguns dels fòssils emmagatzemats de les últimes campanyes d’excavacions. Per a nosaltres suposa una alegria immensa ja que consolida el “Jaciment Ana” i el “Museu de Dinosaures” de Cinctorres i els col·loca entre els més importants de la província”.
Finalment, Santos recorda que: “malgrat la importància científica i patrimonial que la província de Castelló té quant a dinosaures, institucions com la Diputació Provincial o la Direcció Territorial de Cultura, porten mesos oblidant-se dels dinosaures que són el motor econòmic i turístic en altres províncies com Conca i Terol”.
Nota de premsa Grup Guix
