Un curs d’estiu de l’UJI recorre els camins de trashumancia i peregrinació del Penyagolosa

622
PUBLICITAT

La Llotja del Cànem de la Universitat Jaume I i la localitat de Vistabella acullen del 13 al 16 de juliol de 2015 el Curs d’Estiu «Paisatge, etnografia i rituals al Penyagolosa. Caminant cap a la UNESCO» que, baix la direcció del professor del Departament d’Enginyeria Mecànica i Construcció Juan Antonio García Esparza, analitzarà diferents perspectives sobre els camins de transhumància i peregrinació de la muntanya del Penyagolosa. Al llarg de quatre jornades s’abordaran usos i tradicions lligats a l’activitat humana, des del nucli històric fins a l’entorn natural i les seues transformacions antròpiques.

El curs, que contarà amb la participació del vicerector de Cultura, Extensió Universitària i Relacions Institucionals, Wenceslao Rambla, en l’acte d’inauguració, s’iniciarà amb una conferència sobre els prolegòmens d’un expedient per a la declaració de Patrimoni Mundial per a abordar després aspectes relacionats amb itineraris culturals, l’interès patrimonial del paisatge, la retolació oficial dels camins i els rituals al Penyagolosa, inclosa la peregrinació de Les Useres. Al llarg del curs també s’abordaran aspectes relacionades amb l’estat actual de la protecció del patrimoni immaterial a la Comunitat Valenciana i l’antropologia dels paisatges, entre altres. Les sessions del dimecres i el dijous es realitzaran en Vistabella, on se celebraran tallers en arquitectura i etnografia i en flora i geologia.

El curs d’estiu està dirigit a estudiantat dels graus en Arquitectura Tècnica, Història i Patrimoni i Ciències Mediambientals; del màster en Patrimoni Cultural de la Universitat de València, del postgrau en Patrimoni de la Universitat de València i l’UJI; professorat universitari; personal laboral dels ajuntaments, com a agents de desenvolupament local i tècnics; associacions culturals, veïns dels municipis i persones interessades en general.