Turisme de sol y playa… i res més

435
Jordi Alcon, alcalde de Vistabella del Maestrat
Jordi Alcon, alcalde de Vistabella del Maestrat

Jordi Alcon, alcalde de Vistabella del Maestrat

Quan la gent s’ha adonat de la tranquil·litat, de la bona vida, de l’atractiu de l’entorn i del patrimoni que tenim als nostres pobles d’interior, després de la greu crisi sanitària que hem patit.

Quan per unanimitat tots els grups del Senat han aprovat una moció del senador Carles Mulet, en favor de la lluita contra el despoblament instant a totes les administracions públiques a aplicar un pla d’urgència de mínims per a garantir uns drets i serveis bàsics per a la població.

Quan la lluita contra el despoblament ha arribat a ser un tema comú per a tots, arriba la Secretaria Autonòmica de Turisme, depenent directament de la Presidència de la Generalitat, i assesta una ganivetada a tots els pobles d’interior en favor dels municipis costaners.

I com és això? Doncs, a través del nou estatut del municipi turístic que es va aprovar el passat gener i que pareix que fins hui ha passat desapercebut. Aquest nou estatut elimina del mapa aquells municipis ja declarats com a municipi turístic, si no compleixen criteris tan restrictius com tindre un mínim de 1000 places d’allotjament reglades, multiplicar per 10 el nombre de turistes respecte als residents, o bé acreditar que l’activitat turística representa la base de l’economia municipal.

No vull pecar de malpensat, però pareix que el nou estatut s’ha preparat expressament per a municipis de la costa, tots amb una gran capacitat hotelera i vacacional. Cap municipi de l’interior de Castelló, a excepció de Morella probablement, pot assumir eixa capacitat d’allotjaments reglats. Els municipis menuts no tenim capacitat per contractar personal tècnic de turisme, i per tant no podem controlar ni aplicar les mesures que s’exigeixen des del nou estatut. Es calcula, que de més de 80 municipis turístics que hi ha a la província, en quedaran un màxim d’entre 8 i 10.

I el més greu és que no sols es perdrà la categoria de Municipi Turístic, sinó que tampoc es podrà accedir a gran part de les ajudes, subvencions i fons autonòmics que actualment estàvem rebent per a impulsar projectes i infraestructures turístiques.

No entenem com des de la Direcció General de l’Agenda Valenciana Antidespoblament no s’han posat les mans al cap, i han reclamat un Estatut del Municipi Turístic Rural o d’Interior, quan saben sobradament que els pobles només podem fer inversions gràcies a les subvencions i col·laboracions amb les administracions amb més capacitat econòmica.