Trufcas es presenta als truficultors de Vilafranca

926
Alejo Nebot i Toni Torio, president i vicepresident de Trufcas presenten l'associació a Vilafranca.
PUBLICITAT

En les darreres setmanes de la temporada tofonera d’enguany, els truficultors i truficultores de Vilafranca i voltants s’aplegaven a la Casa Social en una xerrada impulsada des de Trufcas, l’associació de truficultors de Castelló.

La ponència venia de la mà de l’enginyera tècnica forestal Sara Molina Grau i l’objectiu era parlar de les plantacions tofoneres en producció. Molina va informar els productors sobre les estratègies per millorar la qualitat de la tòfona, tot augmentant la producció.

La conferència estava emmarcada en el cicle de xerrades que, al llarg de la temporada tofonera, l’associació ha fet per les comarques truferes de Castelló per donar-se a conèixer i incentivar els productors a associar-se. Recordem que la província compta amb cinc comarques on es produeix tòfona, les d’interior: Els Ports, l’Alt Maestrat, l’Alcalatén, l’Alt Millars i l’Alt Palància.

Actualment Trufcas compta amb 72 persones associades però l’associaicó està en creixement ja que al novembre n’eren 50. Des de la presidència es va incidir en la importància d’associar-se i de presentar-se a les administracions de forma conjunta per fer sentir les seues reivindicacions. Un dels aspectes que requereix ara l’associació, amb el suport de la Unió de Llauradors, és que els terrenys tofoners siguen considerats com a sòls agrícoles i no forestals. A més Trufcas duu a terme una important labor de coneixement i promoció de producte amb projectes innovadors. Finalment, també té un element formatiu necessari per a tota persona amb plantacions tofoneres.

Trufcas va nàixer el 2004. L’associació va viure uns anys de gairebé desaparició però ara en fa quatre que, fruit de la iniciativa del todolellà d’Hèctor Armegot, l’activitat es va reprendre. La nova junta, renovada fa menys d’un any, la presideixen el llucener Alejo Nebot i el vilafranquí Toni Torio.

Sara Molina, enginyera tècnica forestal, va fer la ponència sobre plantacions tofoneres en producció.

Enguany, la temporada s’iniciava amb molta producció i amb bones esperances pel que fa a la collita. Tanmateix, la manca de precipitació ha fet que la producció haja disminuït de manera severa i es preveu que la temporada es tancarà abans del previst.