- -Va viure en la península fa uns 130 milions d’anys, mesurava entre 6 i 8 metres de longitud i pesava fins a 1.000 quilos
Va viure en la península Ibèrica “poc després” del Juràssic, fa uns 130 milions d’anys. Les restes fòssils d’un dinosaure trobades en un jaciment de Portell (Castelló) han revelat que es tracta d’una espècie fins ara desconeguda, semblant a un gran iguanodon (iguana gegant). El nou dinosaure ha sigut batejat com “Portellsaurus sosbaynati”, en una mescla de noms on s’indica el lloc on s’han trobat les seues restes (Portell) amb el vocable grec “sauros” (fardatxo) per a descriure el gènere; i el nom del geòleg espanyol Vicente Sos Baynat -primer científic que va rebre el títol de Doctor Honoris causa per l’UJI- per a nominar l’espècie.
Les investigacions s’han realitzat a partir de les restes fòssils d’una mandíbula quasi completa -la dreta- trobada en un dels jaciments de Portell, una de les zones de la península Ibèrica on més restes de dinosaures s’han trobat i catalogat. El lloc concret del jaciment on s’han trobat la mandíbula és al Mas de Curolles i al Mas de Clapises, on fins ara s’han reunit una col·lecció de més de 250 restes fòssils de dinosaures que s’estan estudiant i podrien pertànyer a la mateixa espècie descoberta.
La investigació, dirigida pel paleontòleg Andrés Santos-Cubedo i Sergi Meseguer (de la Universitat Jaume I de Castelló); Carlos de Santisteban (Universitat de València) i Begoña Poza (del Grup Guix de Villareal), es va iniciar en 2016. Després de 5 anys d’investigació tant al camp com al laboratori, han permés comprovar que el nou dinosaure descrit per la ciència era un gran herbívor d’entre 6 i 8 metres de longitud i fins a 1.000 quilos de pes. A més, està estretament emparentat amb altres similars que van habitar en el que hui és la Xina i Níger (Àfrica). Els resultats s’han publicat aquest dimecres en la revista nord-americana Plos One.
A Espanya hi ha 25 espècies de dinosaures descrites per primera vegada recuperats de jaciments i catalogats. En aquest cas, les restes del Mas de Curolles suposen l’espècie de dinosaure més antiga de la província de Castelló -uns 130 milions d’anys-.
Tot i que els resultats són molt cridaners, la investigació no ha finalitzat encara, ja que s’han detectat altres fòssils que estan pendents de ser extrets de la terra i que se sumaran als que s’han localitzat en localitats pròximes, com Cinctorres o Morella, i que podrien revelar també que es tracta d’espècies noves i desconegudes per a la ciència.