Troben a Morella restes d’un sauròpode de 20 metres

721
PUBLICITAT

La Concessió Minera Vega del Moll és una localització propensa a acumular restes arqueològiques i paleontològiques degut a la facilitació de la fossilització gràcies a l’argila.

Aquesta vegada, la troballa ha consistit en restes d’un esquelet d’un dinosaure sauròpode d’uns 20 metres. “Són dinosaures grans amb el coll llarg i cames potents. Probablement són els vertebrats més grans que han existit a la Terra. Calculem que podrien fer fins les 50 tones” apunta José Miguel Gasulla, paleontòleg de la Concessió Minera Vega del Moll.

 En la troballa s’han descobert gran quantitat d’ossos: “Hem trobat ossos de la columna vertebral, del coll, i de l’esquena. A més, també hem trobat ossos de la cadera i de les extremitats. També hem trobat costelles. Tots, en general, en molt bon estat. Això si, les vèrtebres tenen una problemàtica per ser molt específiques, ja que eren buides per dins. Això a l’hora de fossilitzar és complicat perquè es solen comprimir, esclafar, i treballar eixe material és molt complicat” comenta Gasulla. Tot i així, l’equip ha aconseguit traure una sèrie de materials que els permetran avançar en l’estudi d’aquest grup de dinosaures.

A més de les restes del sauròpode, també han trobat restes de la fauna amb la que cohabitaven: tortugues, cocodrils, peixos, rèptils voladors i marins. “La fauna que convivia en el Cretaci inferior, fa 126 milions d’anys és la que solem trobar als jaciments” explica el paleontòleg.

Es tracta de la primera vegada que es troben restes paleontològiques en la Concessió Minera, però de la Cantera del Mas de la Parreta, a 400 metres de la ubicació, se n’han tret 18 jaciments i més de 5000 fòssils. 400 metres cap a l’est. “Cal pensar que en el temps que estiguem treballant a la Concessió Minera eixiran més jaciments, però aquest és el primer. L’hem denominat Palau-1 perquè està en terrenys del Mas de Palau” argumenta Gasulla.

Com més materials es troben, més fàcil serà saber l’afinitat que hi ha entre aquests ossos i els d’altres jaciments.

Aquest descobriment permet avançar en l’estudi del grup de sauròpodes, ja que s’han trobat elements comuns a altres jaciments i això permetrà saber si es tracta d’una espècie nova o si està relacionada amb espècies coetànies que van habitar als voltants de Morella… Aquesta troballa permetrà situar el material trobat del sauròpode amb el grup i el context paleontològic i de relacions familiars entre diferents dinosaures.