Transició Ecològica produeix 30.000 teixos per millorar la conservació dels boscos mediterranis

370
PUBLICITAT
  • Les primeres plantacions s’han efectuat a l’interior de Castelló, en les muntanyes de Vilafranca, Herbeset, Ares del Maestrat i Penyagolosa.

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica treballa en un projecte forestal per tal de millorar l’estat de conservació i restauració dels boscos de teix en el territori valencià, greument amenaçat pel canvi climàtic. Amb aquest, que es duu endavant a través del Centre per la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF), es produiran 30.000 plantes, de les quals 23.000 seran plantades en el medi natural, i la resta es destinaran a horts clonals i a reposicions.

El projecte, anomenat LIFE Teixeres, preveu actuacions en 55 llocs de 10 espais de la Xarxa Natura 2000, que ocupen un conjunt de 230 hectàrees de superfície. Així doncs, s’actuarà en la Tinença de Benifassà-Els Ports, l’Alt Maestrat, l’Alcalatén (Parc Natural del Massís de Penyagolosa), l’Alt Palància i l’Alt Millars (Parc Natural de la Serra d’Espadà), el Racó d’Ademús (Parc Natural de la Puebla de San Miguel), Plana d’Utiel-Requena (Parc Natural de Xera-Sot de Xera), l’Alcoià i el Comtat (Parcs Naturals de la Serra de Mariola i del Carrascar de la Font Roja), la Marina Alta i la Marina Baix.

Segons ha assenyalat aquest matí la consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, en una visita a les instal·lacions del CIEF a Quart de Poblet “es tracta de la intervenció més important realitzada fins ara en la millora de l’hàbitat del teix en el territori valencià, amb un pressupost de 2.4 milions d’euros”, dels quals la Unió Europea n’aporta el 75%. La consellera també ha insistit en “la importància de preservar uns boscos que aporten molts beneficis ambientals a les nostres muntanyes. Un treball en que este centre d’investigació valencià s’ha convertit en una referència, així com en la conservació d’un banc de llavors que arreplega tot tipus de varietats autòctones amenaçades. Tot un tresor per a garantir el futur dels paisatges valencians”.

Clonació de teixos

El projecte inclou la conservació de llavors i la producció de planta en les instal·lacions del CIEF, així com la creació d’un banc de germoplasma de l’espècie. Els investigadors d’este centre han aconseguit la clonació de teixos a partir d’exemplars singulars de la Comunitat Valenciana.

Les clonacions permetran disposar d’un reservori genètic perquè, en cas de catàstrofe, no es perda la singularitat d’eixes poblacions, així com l’obtenció de llavors de gran qualitat. En total està prevista la creació de 12 horts clonals en les àrees d’actuació.

El projecte es prolongarà fins 2026 i permetrà la producció de 30.000 plantes d’aquesta espècie catalogada com a “vigilada” per la normativa valenciana, i que és un dels éssers vius més resilients del planeta, que ocupa bona part d’Europa, Àsia i nord d’Àfrica.

És un arbre d’una enorme longevitat i molt antic, que està present al planeta des de fa milions d’anys. A terres valencianes, les poblacions s’han reduït considerablement en les últimes dècades a causa de diverses amenaces, com ara la fragmentació i dispersió de la superfície que ocupen, el baix reclutament de nous individus i els incendis, dins un context de canvi climàtic.