Transició Ecològica introdueix tres nous joves exemplars de trencalòs al Parc Natural de la Tinença de Benifassà

190
PUBLICITAT

La Conselleria de Transició Ecològica ha introduït tres nous exemplars de trencalòs (Gypaetus barbatus) a l’entorn del Parc Natural de la Tinença de Benifassà, en el marc d’un projecte en col·laboració amb el Ministeri per a la Transició Ecològica, els governs autonòmics d’Aragó i Catalunya i la Vulture Conservation Foundation.

Aquest divendres s’han presentat a la pedania de Bel (Castelló) els tres nous joves trencalòs per al projecte de reintroducció de l’espècie al Maestrat. Tot seguit, han estat trasllats a les instal·lacions d’alliberament (hacking) del Parc Natural de la Tinença de Benifassà, gestionat per la Generalitat. A l’acte hi han assistit el secretari autonòmic de Transició Ecològica, Francisco Candela, i el director general de Medi Natural, Julio Gómez.

Els tres exemplars són un mascle i una femella nascuts, respectivament, el 26 de febrer de 2023 i el 5 de març de 2023 al Centre de Cria de Guadalentín (Andalusia), i una femella nascuda el 28 de febrer de 2023 al Centre de cria RFZ d’Haringsee (Àustria) i criada al zoo de Liberec (República Txeca).

Com en anteriors ocasions en què s’ha reintroduït aquesta au a la zona, dos dels noms d’aquests joves trencalòs seran elegits pels alumnes del Col·legi Rural Agrupat (CRA) La Bardissa, de Rossell. Com a novetat aquest any, un serà nomenat pels residents del Centre de Dia de Rosell i la Pobla de Benifassà.

El 2018 la Generalitat va posar en marxa aquest projecte conjunt de reintroducció per tornar aquesta au tan emblemàtica als cels del Maestrat. Des de llavors s’han alliberat a les instal·lacions de solta situades al Parc Natural de la Tinença de Benifassà un total d’11 individus (5 mascles i 6 femelles), dels quals encara en sobreviuen 8.

Abans d’assolir els 4 o 5 anys d’edat, en què solen tornar a la zona on abandonen el niu, els trencalòs emprenen un viatge d’aprenentatge a partir del primer any de vida, de manera que la majoria d’individus alliberats des del 2018 encara troben disseminats per tot el terç nord peninsular.

Tot i això, des de l’any passat ja han començat a tornar a la zona d’alliberament alguns dels grans, i tot apunta que han fixat el seu territori a la Tinença. Més d’un mes des d’avui, que s’han traslladat al hacking, els tres nous joves iniciaran els seus vols.