Tradició en cada racó en la Fira d’Oficis de Benassal

277
PUBLICITAT

Benassal ha tornat a submergir-se, després de dos anys d’absència per la pandèmia de Covid-19, en la Fira d’Oficis. Un moment únic de germanor i record en el qual els veïns i veïnes es bolquen per a transformar el municipi en un reflex de com era a principis del segle passat. Els oficis tradicionals s’han succeït durant tot el cap de setmana per a mostrar a grans i menuts arts quasi perdudes però que encara es mantenen en la memòria de molts. “No podem més que donar les gràcies a totes les persones que han fet possible la Fira d’Oficis 2022. Un any més, el poble s’ha bolcat amb l’esdeveniment. Vestits tradicionals, decoració de carrers, col·laboració en la creació d’exposicions d’eines, roba o pintura i poesia… Sense tots els veïns i veïnes i la seua gran implicació la Fira no seria possible i, per això, des de l’Ajuntament només podem dir: gràcies!” afirma l’alcaldessa de Benassal, Mari Luz Monterde.

Com mana la tradició, ‘la Viatgera’, aquell autobús de la HIFE de principis de 1900, va arribar al poble carregada de turistes disposats a conéixer el poble i gaudir de la qualitat de les seues aigües. L’agutzil li va donar entrada i, amb ella, començament a la Fira d’Oficis 2022.

El procés de transformació de la llana ha sigut un dels grans protagonistes. Des de l’esquilat de les ovelles, passant pel tractament i rentada del pelatge de l’animal, fins a donar-li forma com a fil o farciment de matalàs. En definitiva, tot un espectacle d’un ofici de gran importància durant segles a Benassal i l’Alt Maestrat. Tampoc van faltar, com és habitual, les demostracions de sega, creació de sabó o d’elaboració de gelats d’avellana, formatge tendre o bunyols. I és que, la gastronomia és un dels punts clau de la Fira amb llocs de venda i degustació de productes com la tòfona, amb Demetrio, la caseta dels Kintos, les avellanes de Tostado y Natural, els productes de D’Armela o els diferents olis quilòmetre zero de productors locals. A més, bars i restaurants han completat l’aforament en els torns de dinars.

Desenes de persones van gaudir de les visites guiades per la ruta dels bombardejos de la Guerra Civil i pel Benassal del 1900. Explicacions detallades de tot el que va esdevindre les van fer amenes i van deixar molt bon sabor de boca entre els i les assistents.

Una de les novetats 2022 ha sigut la construcció d’una caseta de pedra seca a l’entrada del poble. Una labor costosa que recupera una tècnica declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO. I les vinyes han sigut les guanyadores del primer concurs de decoració de carrers amb motiu de la Fira. Una primera edició molt exitosa, amb nou carrers decorats presentats al certamen i un gran nivell de decoració amb elements tradicionals que ha posat difícil l’elecció del jurat.

El Ball Pla va omplir, com és l’habitual, la plaça de bous en una nit a la llum de les torxes. I els xiquets i xiquetes van comptar amb activitats destinades especialment per a ells com una gimcana o un mag. El fermall d’or a la Fira d’Oficis 2022 ho va posar la tradicional foto de grup de totes aquelles persones participants en l’organització de l’esdeveniment. Sens dubte, una imatge val més que mil paraules.