Tots iguals en la festa a Vilafranca

1712
Reines i dames 2017
Reines i dames 2017
PUBLICITAT

L’educació en la igualtat arriba a totes les facetes socials, també a la festa. Vilafranca deixarà de tenir reina, dames, cort d’honor i acompanyants d’ “elles” en les festes del pròxim mes d’agost. Tots sense distinció: xiques i xics, seran representants de la festa, així, sense més, al mateix nivell protocol·lari. Representants infantils i dels joves, sense diferenciació de sexes.

Cada any Vilafranca compta amb una comissió de festes, un grup de joves que s’encarrega d’organitzar nou dies d’actes. Les seues decisions són sobiranes. I enguany han apostat per la igualtat. La comissió ha convidat a tots els nascuts en 2000 i 2009 a ser representants de les festes. Xics i xiques. Elles i ells, ja no seran ni reines ni acompanyants, ni dames ni acompanyants. Tots tindran el mateix paper representatiu.

La iniciativa ha tingut un excel·lent acolliment. De fet hi haurà entorn de 45 representants infantils i 8 joves. S’ha convidat a tots els nascuts fa 9 i 18 anys respectivament. En anys anteriors el nombre de dames i acompanyants hi havia estat fitat en algunes ocasions, fet que suposava una discriminació perquè no tots podien exercir la seua il·lusió de ser representant festiu. A poc a poc s’havia anat ampliant perquè xiquetes i joves que volgueren foren dames i, entre elles, es triava a la reina.

La comissió va valorar el testimoniatge de xiquetes i xiquets, xiques i xics joves. Comenten els organitzadors de les festes que “ens trobàvem amb que hi havia xiquets que volien ser acompanyants de dames però no podien ser-ho perquè ningú els cercava com a parella de xiquetes”. I així més casos.

La solució ha sigut ben rebuda en el municipi. La comissió ha comunicat la seua proposta a l’Ajuntament que l’ha rebut amb bons ulls. D’aquesta manera Vilafranca serà el primer poble de la província que deixa a un costat la figura de la reina, tant major com a infantil. D’aquesta manera tots tindran el mateix protagonisme.

Una de les novetats arribarà, sens dubte, en la presentació. Abans era presentació de reina i dames, ara es convertirà en un acte de benvinguda a les festes. No obstant açò encara està per definir el format i com es distribuiran els papers.

Fins a la data les màximes representants festives eren cridades a l’escenari i acompanyades pels xics. Elles tenien el paper central i rebien tots els honors -bandes i corona-. Amb la nova representació tots tindran un paper destacat, igualitari, sense distincions. Tots representaran a les festes, al seu poble. Xiquetes i xiquets als més xicotets, xiques i xics als quals se senten joves.

De regnat a república festera, açò sí, sense cap cap visible. Totes i tots a l’una. Es veurà en les Falles o en Magdalena?