Tot preparat per gaudir de Sant Antoni a Albocàsser

92
PUBLICITAT
  • Demà pel matí es durà a terme el ‘ròssec’ d’arbres i per la vesprada la cremà de la foguera

Un dia separen a Albocàsser de tornar a gaudir de la festivitat de Sant Antoni, una de les més esperades en el calendari del municipi. Foc, espurnes, animals i coquetes seran protagonistes durant tot el dissabte i el diumenge des de primeres hores del matí. Demà dissabte començarà la programació per retre honors al patró dels animals, amb el tradicional ‘ròssec’ d’un arbre sense fulla, a les 11h, i d’un arbre amb fulla, a les 12h, amb l’ajuda de cavalls i genets. Just després l’atenció la captarà el carro de la malea, el qual ple d’argilagues, entrarà al poble direcció la plaça de l’església per muntar la foguera que es cremarà per la vesprada.

Per la vesprada, la Majoralia 2024 ha programat un espectacle musical a càrrec de Rumba Sierra, que servirà per amenitzar l’espera fins que els i les majorals boten foc a la gran foguera a partir de les 20h. Amb el màgic color del foc venerant a Sant Antoni, els animals que participen de l’acte seran beneïts. Després, ja ben entrada la nit, es llegirà la ‘publicata’ i es repartirà la tradicional coqueta a totes les persones presents. Part de la Majoralia 2024, amb l’ajuda d’amics i familiars, han estat fornejant durant tota la setmana: el Forn Vidal va acollir el dimarts el fornejat de pastissos i rotllos que es repartiran durant la festivitat, mentre que el Forn Miralles va fer el mateix per cuinar les coquetes, amb ajuda de l’alumnat del CEIP Joan de Brusca del municipi que ho van portar al lloc d’almacenatge.

Pel que fa al diumenge, a les 12h s’oficiarà la missa en honor al patró. Les habituals ‘corregudes’ començaran al Pla de la Font a les 16h, amb el clàssic premi d’un pollastre per als o les guanyadores.

– Setmana de Sant Antoni

A Albocàsser, el cicle d’actes per Sant Antoni va començar el cap de setmana passat amb el Pregó. Un dels majorals, Marc Sales Badal, fou l’encarregat a lloms d’un cavall de donar la benvinguda a la festa del foc i dels animals, recitant versos en diferents punts del municipi, tal com marca la tradició. Alguns membres de l’Associació Musical Santa Cecília d’Albocàsser s’encarreguen, en 2024, de dur a terme els actes de la Majoralia de Sant Antoni.

A més del fornejat dels pastissos, rotllets i coquetes, la Majoralia també ha dedicat esforços per aconseguir els arbres i la malea que es cremarà. El dimecres pel matí es va dedicar a l’obtenció d’un arbre sense fulla i un arbre amb fulla, amb l’ajuda de cavalls als qui, a més, també els va servir d’entrenament per al dissabte. Els dos arbres entraran al poble el dissabte pel matí.

De la mateixa manera, el matí d’avui divendres s’ha dedicat a l’obtenció de malea, concretament argilagues. D’aquesta manera, el carro que entrarà demà al migdia ja està carregat, i la festa per Sant Antoni comença a preveure el foc que ho cremarà tot.