Tot preparat a Vistabella per celebrar les XIV Jornades de Memòria Històrica

275
Memòria Històrica de Vistabella del Maestrat
PUBLICITAT
  • Del dissabte al dimarts es celebra aquesta edició amb presentacions de llibres, exposicions i xerrades
  • El diumenge 30 es farà un homenatge a nou soldats republicans exhumats a les fosses de Vistabella

Vistabella del Maestrat acull aquest cap de setmana la XIV edició de les Jornades de Memòria Històrica. La inauguració, programada per a les 11h del dissabte 29, serà el primer pas de tot un cap de setmana amb actes fins al dimarts 1 d’agost, quan es visitarà la fossa del Tossal de l’Albagés a càrrec del Centre d’Estudis de Penyagolosa (CEP). El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló (GRMHC), el Centre d’Estudis de Penyagolosa i l’Ajuntament de Vistabella del Maestrat han treballat junts durant les últimes setmanes per confeccionar un esdeveniment cultural que recorda amb xerrades, presentacions de llibres i homenatges les llibertats democràtiques assolides al segle XXI i la condemna del feixisme.

Així doncs, un dels actes centrals d’aquesta catorzena edició serà l’enterrament i homenatge als nou soldats republicans exhumats de les fosses de Vistabella del diumenge 30. A les 12h hi haurà un seguici fúnebre des del Dau fins al cementeri municipal. Actuarà la Societat Musical Banda Santa Cecília d’Atzeneta del Maestrat i la Colla Gatzara de Paterna amb Processó a la Memòria i Cant d’Albaes. Intervindran durant el recorregut entitats memorialistes com: GRMHC (Dau), Muntanyes de Llibertat (Porta de l’Ajuntament), Associació de Familiars de Víctimes del Front de Llevant (Placeta de l’Hostal), Plataforma Ciutadana contra la impunitat del franquisme (Eres de Polo). Després, hi haurà un homenatge i inhumació en el cementeri en el qual es col·locarà una placa commemorativa, hi haurà una ofrena floral i es llegiran poemes.

Pel que fa al dissabte, Raúl González Devís presentarà el llibre ‘Guerrillers i comunistes. L’aposta armada del PCE’ i Ramón Juan Navarro ho farà de ‘Resistir és véncer: El front de Viver en la Guerra Civil espanyola’. Per la vesprada, a les 16.30h s’inaugurarà l’exposició ‘Vistabella 1938’ de Eloy Ariza i Gema López; Montse Ferrer i Juan Luis Porcar del GRMHC oferiran a les 17.30h la xerrada ‘Exhumacions de víctimes de la repressió franquista al cementeri de Castelló: una experiència pedagògica’ i a les 19h Carles Manllech parlarà sobre ‘La defensa de Vistabella durant la batalla de Llevant’.

El dilluns 31 començarà l’exhumació de la fossa comuna del Tossal de l’Albagés per l’equip d’ArqueoAntro i hi haurà una visita guiada a les trinxeres de la Serra de la Batalla i Mas del Boiro a càrrec del CEP.