Tot a punt per a la festa de la Publicata en honor a Sant Antoni Abat

106
PUBLICITAT

Aquest cap de setmana vilafranquins i vilafranquines s’ajuntaran per a celebrar la festa de la publicata en honor a Sant Antoni Abat del 2024. La Majoralia d’aquest any ha programat un cap de setmana tradicional amb els actes més característics d’aquesta festa. A més, ja porten dos caps de setmana de preparació amb les eixides al monte per a arreplegar els troncs i les barres que formaran la barraca, i amb la realització dels pastissos de Sant Antoni.

El cap de setmana comença avui divendres 19 de gener. Els i les majorals de Sant Antoni començaran a muntar la barraca a la plaça d’En Blasc a les 19 h, i conviden a tot aquell que vulga a passar per ací a ajudar, participar o mirar. Amb la barraca muntada, la majoralia anirà a descansar per a poder afrontar amb forces el dia gros de la festa.

El dissabte s’eixirà cap al monte per a recollir la malea. Allà veïns i veïnes de Vilafranca s’ajuntaran per a fer un esmorzar-dinar i per a carregar als ‘machos’ i als vehicles la malea que omplirà la barraca. A les 15 h, es portarà a terme ‘L’Alto a la malea’. Amb l’arribada al poble de tots els participants de la malea, es realitzarà aquesta clàssica representació de Sant Antoni, on també es llegiran algunes de les típiques relacions, dirigides als i les majorals. Seguidament, es farà la ronda amb la rondalla, els balladors i els cantadors.

A les 18 h, tindrà lloc la representació de la Vida de Sant Antoni i dels sainets a la Casa de la Cultura. Els riures i l’emoció seran els protagonistes d’aquesta vesprada. D’ací, els dimonis de la Vida eixiran direcció a la plaça amb coets que faran que s’encenga la barraca. Així doncs, vilafranquins i vilafranquines gaudiran de l’encesa de la barraca a les 20.30 h.

L’endemà, serà el dia que conclourà la festa. A les 10 h es portarà a terme la missa i la processó en honor a Sant Antoni. Seguidament, es farà la tradicional benedicció dels animals. A continuació, tornarà a eixir la ronda pels carrers del poble. Per a aquest dia s’ha convidat als cantadors Ángela Auret i a Javier Soriano, ambdós premis extraordinaris del certamen oficial de jota de Saragossa 2023. Així doncs, la festa de la publicata en honor a Sant Antoni conclourà amb la clàssica almoneda al parador. Açò donarà fi a un cap de setmana de germanor i devoció a Sant Antoni Abat i farà que veïns i veïnes de Vilafranca esperen amb il·lusió la celebració de l’any vinent.