Tot a punt a Benassal per a celebrar Sant Antoni els dies 17 i 18

493
Rossecs a Benassal. Foto de la majoralia de 2015
PUBLICITAT

Sant Antoni Benassal1

Benassal ho té a punt per viure aquest cap de setmana les festes de Sant Antoni. Un grup de 11 parelles s’ha encarregat d’organitzar tots els actes. Segons han relatat els majorals han treballat durant tot l’any per tenir preparat aquest cap de setmana, un dels més concorreguts en la localitat de l’Alt Maestrat.

La programació s’iniciarà dissabte a les 9h del matí amb l’obertura de la Casa dels Majorals, on es repartirà rotllo i “barretja”.

El menjar del dia està previst al Mas del Viudo. Els majorals ja han transportat fins allà tots els arbres que seran arrossegats a la tarda a les tradicionals “rossegades”. Els tirs de cavalls arrosseguen els arbres fins dipositar-los en la plaça de bous on s’amunteguen per a la foguera.

L’encesa de la foguera tindrà lloc cap a les 20h. A continuació es procedirà a la benedicció dels animals i l’volteig de campanes amb el repartiment de “coquetes” entre tots els assistents.

Diumenge l’activitat s’iniciarà amb la missa, la processó de Sant Antoni i el volteig de campanes. A continuació és costum que els majorals de la festa recorreguen els carrers del poble per realitzar el tradicional “acapte”.
Durant la tarda se celebraran “les corregudes”, curses populars en què participen, sobretot, els més menuts. Els guanyadors rebran com a premi un pollastre. La jornada finalitzarà amb la dansa del Ball Pla al Pati de Palanques. La música la interpretarà la banda de música Font d’Ensegures.

-Treball durant l’any

Durant tot l’any els majorals de Sant Antoni han representat a Sant Antoni en els diferents actes religiosos. Aquest any, de manera extraordinària, van participar a la Fira d’Oficis que es va celebrar el passat mes de juliol amb motiu del 775 Aniversari de la Carta Pobla. Així mateix ha realitzat el “acapte” per les masies demanant als masovers i propietaris de muntanya arbres per als arrossegaments. Com a “recompensa” se’ls repartiran “coquetes” i una espelma. Els majorals també s’han encarregat de preparar les pastes que es reparteixen amb motiu de la festa i de tallar els troncs que són arrossegats pels veïns de Benassal i visitants que aporten cavalls per als arrossegaments