Todolella viu un dia històric amb l’ascens de la Dansa Guerrera i les Gitanetes a Sant Cristòfol, 25 anys després

795
Dansa Guerrera i Gitanetes

Es va repetir la foto de 1989 . Les Dansa Guererra de Todolella, declarada fa 25 anys Patrimoni Històric i Cultural , i la de les Gitanetes , represa fa uns anys , van tornar a ballar ahir davant l’ermita de Sant Cristòfol de Saranayana . La jornada del dijous 1 de maig serà recordada al poble , com també ho va ser la de 1943 .

Amb les mateixes espardenyes que els veïns i veïnes del poble confeccionaven a la plaça els dansaires , acompanyats d’ajuntament i veïns , van sortir a les 8h del matí des Todolella per recórrer les tres hores de camí que els separen del turó de Sant Cristòfol , punt de peregrinació dels veïns de Todolella , la Mata , Cinctorres i Forcall .

Es va seguir el costum i es van poder veure escenes d’un altre temps quan els dansaires ; vestits amb les seves casaques vermelles , faldilles i calces blaves , i “les gitanetes ” , proveïdes de faldilla llarga i mantó de Manila , van creuar el riu Cantavieja a través del vell pas fluvial .

L’ermita de Saranyana , masia- poble abandonat que està recobrant la vida després de 8 segles d’existència , va rebre l’ofrena de tots els visitants . Des d’allí va continuar la comitiva , muntanya amunt, cap al Planet de Casanova . Van comptar els majors del lloc que la masia de Casanova guarda certs ” embruixos ” . “Hi havia una cadira que no es podia tocar , i si es tocava passaven desgràcies ” . Ho certificava una de les seves últimes inquilines .

Foto de familia Gitanetes Dansa Guerrera Dansa Guerrera Dansa Guerrera Gitanetes

El cas és que a pocs metres la comitiva va parar i , enmig de la muntanya , va sonar el tambor i la dolçaina i van començar els passos de ball . Óscar, amb el tambor , tenia 7 anys el 1989 . Ahir , més crescut , no va faltar a la cita .

Va ser una jornada en què tots , o gairebé tots els que mantenen vincles amb el poble s’uneixen a la celebració . La Todolella manté poc més de 100 veïns . Ahir a Sant Cristòfol es van superar els 200 comensals .

Dw vegades costa recordar com va ser fa 25 anys . Vicent Sorribes , garant actiu de la memòria , no va dubtar a aportar la seva experiència per certificar que fa tants anys va ser així . Una processó , encapçalada per la bandera i el sant , va rebre els que van caminar a través del carreró de pedra seca que condueix a l’ermita . A la part alta de la plaça es va representar l’escena en la qual el pastor , l’amo i el galant s’embranquen en els seus assumptes . L’àngel va acabar amb les lloes al sant .

A Sant Cristòfol es va celebrar la missa i la benedicció dels termes . Al voltant de la plaça de l’ermita es va processionar i els veïns , al costat de dansaires i clergat , van girar la cara cap als quatre punts cardinals , per demanar aigua suficient per a les collites i que les tempestes passen de llarg . “Falta fa perqueeee , mira allà , el veus verd , però amb aquest sol , en uns dies , sec , i la meitat de la collita perduda” , asseverava Jesús Guardiola , llaurador de referència a la zona.

Beneïts els termes , es va procedir a beneir el rotllo i al seu repartiment. En un any habitual tots haguessin marxat a dinar. Però ahir tots van baixar fins al pla proper a l’ermita . Les Gitanetes van ballar i van recitar els versos . Va tancar la Dansa Guerrera . Tants patrimonis humans per conèixer i descobrir que es promocionen o no segons d’on el naixement del polític de torn . Ahir la Dansa Guerrera peregrinar gràcies al vigor amb que la mantenen a Todolella .