Todolella tanca el cicle de la festa de Sant Antoni a la comarca dels Ports; amb galeria fotogràfica

356
Sant Antoni a Todolella
-Nota de premsa-

This slideshow requires JavaScript.

Els veïns de Todolella , acompanyats per centenars de visitants, van viure en la vesprada nit de dissabte la màgia de la Santantonada . D’aquesta manera Todolella tanca el cicle de les celebracions dedicades al patró dels animals a la comarca dels Ports .

Durant tot el dia els veïns van ajudar al majoral de la festa a ” vestir” la barraca amb la llenya que s’havia tallat prèviament a la muntanya. Tots van coincidir a destacar que la barraca estba “molt ben vestida ” . La llenya estava amuntegada i formava una estructura uniforme al centre de la Plaça Major.

A les 21.30h es va iniciar l’activitat amb la benedicció dels animals . Les dolçaines i els tambors van començar a sonar . El rector va beneir els animals . Tot seguit es va iniciar la Volta dels Matxos , encapçalada pel majoral i l’estendard de Sant Antoni . El recorregut va finalitzar a la casa del majoral amb el repartiment de la tradicional ” coqueta ” a tots els que portaven un animal . La ” coqueta ” es va elaborar al forn del poble, que es va tornar a encendre per a l’ocasió ja que la resta de l’any roman apagat .

Després del repartiment d’aquest dolç tradicional va tenir lloc el bandeig del gall en què els xiquets i xiquetes van gaudir per aconseguir fer-se amb l’animal . Tot seguit va començar el ritual de la Santantonada . Els ” cremallers ” , vestits amb capes i portant dues abocadors , obrien el recorregut . A continuació es va començar el ball dels dimonis . En Todolella els dimonis segueixen el pas que marquen les dolçaines i els tambors . El ” amo de la corda ” guia a la resta donant o recollint la soga . La resta de dimonis van ballant al costat de la corda . La soga arrossega Sant Antoni i Sant Pau que són apallissats pels ” dimoniets ” i temptats per la ” filandrona ” , un home vestit de dona .

Els dimonis , units a la corda , van ballant cap enrere durant tot el recorregut . En el traçat pels carrers es realitzen diverses parades , ja que els dimonis acaben exhausts .
Després del pas per tots els carrers del poble la comitiva arriba a la plaça on es procedeix a introduir Sant Antoni i Sant Pau a la foguera , no sense abans donar diverses voltes al voltant de la barraca . Finalment el cel guanya sobre l’infern i s’inicia el ball dels dimonis . En el moment en què els sants són introduïts en la foguera els ” cremallers ” calen foc a la foguera i els dimonis amb les forques comencen a donar voltes a la barraca , que es va consumint .

El diputat de Desenvolupament Rural de la Diputació de Castelló , Domingo Giner , va acompanyar l’alcalde , José Ángel Cerdán , durant tot el recorregut . D’aquesta manera Giner va voler conèixer el desenvolupament de la festa .

Subhasta de xulles .

El proper dia 2 de març es tancaran els actes de Sant Antoni amb la subhasta de xulles i la ultrança , en la qual els veïns liciten per productes donats als majorals .