Foto de Familia I Trobada de Danses
Ball de bastons de Cambrils Muixeranga de Vinaròs
Gitanetes de Todolella
Gitanetes de Todolella
Foto de Familia I Trobada de Danses
Foto de Familia I Trobada de Danses
Dolçaina i tabal
Entrega de records
Entrega de records
Dansa Guerrera de Todolella
Dansa Guerrera de Todolella

Ball de bastons de Cambrils
Ball de bastons de Cambrils
-Nota de premsa-

La Todolella va acollir en la vesprada d’ahir diumenge una trobada de danses tradicionals . La Dansa Guerrera i Les Gitanetes van exercir d’amfitrions davant més d’un centenar de persones que es van reunir a la plaça Major de la localitat.

GALERIA FOTOGRÀFICA:

La trobada va ser més aviat retrobament , ja que la Dansa Guerrera ja va estar a Cambrils i tornarà visita a Vinaròs .

Va ser una exhibició de cultura popular . La Muixeranga de Vinaròs va aixecar torres de tres altures , emulant els balls d’Algemesí o l’Alcúdia . Els seus 25 integrants van mostrar un ball -torre humana desconegut als Ports .

El Ball de Bastons de Cambrils es remunta al segle XVII . El ball el formen 8 bastoners, que porten dos bastons fets amb fusta d’alzina , aprofitant raigs de roda de carro . Vestits de blanc , amb faixa blava o vermella , són quatre picadors i quatre paradors . Amb el singular so de flauta i tambor , tot interpretat pel mateix músic , van representar aquesta tradició .

Les Gitanetes de Todollella mostrar com embolicar i desembolicar les cintes al voltant del bastó central , amb el so de la dolçaina i el tambor . Elles , al costat dels membres de la Dansa Guerrera , porten uns dies intensos . Ballaren l’1 de maig en l’ascensió a Sant Cristòfol de Saranyana i repetiren experiència en l’intercanvi .

La Dansa Guerrera va causar admiració entre els grups visitants . I és que les espases , escuts , bastons i passos de la dansa són sempre singulars . Els veïns i visitants van aplaudir les evolucions dels dansants , que han portat a convertir aquesta dansa en emblema del seu poble .
L’acte va finalitzar amb el lliurament de dos escuts commemoratius als representants dels grups visitants en una vesprada d’unió de diversos folklores de territoris molt propers