Tírig torna al passat amb la Mostra Prehistòrica

191
Tírig torna al passat amb la Mostra Prehistòrica
Tírig torna al passat amb la Mostra Prehistòrica

– La segona edició d’aquesta fira tindrà lloc del 28 al 29 d’abril

La riquesa prehistòrica de la nostra província és més que palesa, ja que són molts els municipis que encara conserven restes dels primers assentaments de poblats en la península. Sense anar més lluny, un dels majors descobriments prehistòrics en forma de pintures rupestres es troba a Tírig, en l’Alt Maestrat.

L’art rupestre llevantí, el qual té una gran presència en la Cova de la Valltorta-Gasulla a Tírig va ser declarat fa vint anys Patrimoni Mundial per la UNESCO. A causa d’aquesta efemèrides, el municipi acull aquest cap de setmana, del divendres 27 al diumenge 29 d’abril, la seua II Mostra Prehistòrica.

La jornada inaugural tindrà lloc el divendres a les 18.00 hores quan s’òbriguen les portes del Poblat Prehistòric en el qual se situaran diferents casetes i llocs amb productes artesanals de la zona, així com un espai gastronòmic. El Poblat formarà part essencial de la Mostra, ja que gran part de l’activitat a dur a terme durant els tres dies es desenvoluparà entre els seus límits.

El divendres també hi haurà música i ball amb l’actuació de La Malavida a les 22.00 hores.

 

La jornada del dissabte començarà a les 10.00 hores amb l’obertura del Poblat, del rocòdrom prehistòric on es podrà practicar escalada i tirolina i un taller infantil d’excavació arqueològica. Els tallers infantils se succeiran durant tot el dia amb activitats com a “tir amb arc” o “pintura rupestre”. Així mateix, durant el dia tindran lloc tres conferències: “Les pedres de Llamp” i “De caçadors a ramaders” per Miquel Guardiola, “Patrimoni Mundial” impartida per UNESCO Comunitat Valenciana i “Des de la Cova del Cavalls- 100 anys de recerca a terres castellonenques” duta a terme per Inés Domingo Sanz.

Les escenificacions teatrals seran un altre dels punts clau de la Mostra, ja que transportaran al passat a veïns i visitants. L’ambientació de l’època estarà molt present durant les jornades. Així mateix, el dissabte a les 18.30 hores es durà a terme una ruta teatralitzada per alguns dels punts més emblemàtics del terme municipal.

La jornada del diumenge continuaran les activitats dins del Poblat Prehistòric, els jocs i activitats infantils i les escenificacions teatrals. A més, continuaran les conferències amb la impartisca per Xavier Folch i Josep F. Pitarch titulada “Pedra en sec- Patrimoni Mundial”. Els actes de la II Mostra Prehistòrica de Tírig conclouran amb una Batucada Prehistòrica que recorrerà el municipi partint des del Carrer Nou fins a l’Avinguda Gabriel Puig Roda.

Esport per a tots
Entre les activitats del cap de setmana de Tírig també es troba l’III Valltorta Trail. La carrera de muntanya compta amb recorreguts de diferent dificultat per a professionals o amateurs, recorrerà alguns dels punts prehistòrics més significatius del municipi com la Cova dels Cavalls o el Museu de la Valltorta.